KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Ansatte i sundhedsvæsnet kan få forbedret deres sundhed betydeligt efter blot 12 ugers træning på arbejdet.
Det skriver Københavns Universitet (KU) i en pressemeddelelse.
I en ny undersøgelse har forskere fra blandt andet KU fulgt mere end 120 ansatte ved Nordlandssygehuset i Bodø i Norge, overvejende kvindelige SOSU-assistenter og sygeplejersker.
Sundhedsmedarbejderne blev ved lodtrækning inddelt i tre grupper, hvoraf en var en inaktiv kontrolgruppe og de to andre skulle træne enten fodbold eller zumba i to-tre gange 1 time om ugen.
Efter 12 uger havde forsøgsdeltagerne en bedre kondition med en gennemsnitlig stigning i kondital på 5% og en lavere puls ved moderat fysisk belastning. Desuden opnåede de ifølge KUs pressemeddelelse et fedttab på 1,0 kg i gennemsnit, lavere fedtprocent og stærkere knogler.
»Vores forskningsresultater viser, at selv kort tids fodboldtræning kan skabe en mærkbar forbedring i fysisk form og hjertefunktion samt stimulere knoglevæksten,« forklarer professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed ved KU i pressemeddelelsen.
Ifølge pressemeddelelsen er det påvist, at ansatte i sundhedssektoren har et højere sygefravær end andre jobgrupper, ligesom en stor andel af de sundhedsansatte har dårlig kondition, er overvægtige og har højere forekomst af muskel-skelet besvær.
Derfor er det relevant at undersøge, hvorvidt arbejdspladsen kan forbedre sundhedsmedarbejdernes kondition og sundhedstilstand, skriver KU i pressemeddelelsen.
De nye resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
Læs også:
Motion forlænger livet – uanset job
Hvor hurtigt bliver min kondition dårligere?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb