KORT NYT FRA UDLANDET
I stedet for at vente årtier med at avle sig frem til større dyr med mere og sundere kød, så har et koreansk forskerhold taget den noget hurtigere vej og ændret i grisenes gener. Det er der kommet grise med dobbelt så store muskler og mere magert kød ud af, skriver Nature.com.
Normalt når forskere laver genetiske modifikationer i dyr, så er det ved at overføre gener fra ét dyr til et andet, men i det koreanske forsøg har forskerne ændret i ét enkelt gen i en fostercelle i en gris. Et simpelt og noget mindre dramatisk indgreb, lyder det fra forskerne.
»Det eneste, som vores genetiske indgreb gør, er at fremskynde en proces, som i princippet alligevel ville ske som en naturlig udvikling. Vi kunne gøre det ved hjælp af avl, men så ville det tage årtier,« siger lederen af forskerholdet, biolog Jin-Soo Kim ved Seoul National University, til Nature.com.
Helt konkret har Jin-Soo Kim og hans kolleger lavet indgrebet ved hjælp af en proces, hvor de har påført et DNA-skærende enzym på et protein, som guider enzymet hen til det gen, som så enten skal ændres eller helt fjernes.
På trods af, at der kun er to i live af de oprindelige 32 grise i forsøget, hvoraf den ene ikke er rask, så håber forskerne stadig, at forsøget vil bære frugt. Deres plan er, at landmænd kan bruge ‘muskel-grisenes’ sperm i avl med almindelige grise. Dermed håber de, at afkommet i fremtiden får bedre overlevelsesmuligheder.
Lovgivningen på det genmodificerede område er de fleste steder i verden ret stram, så Jin-Soo Kim håber, at kunne markedsføre sit grisesperm i Kina, hvor de har et mere slapt reguleringssystem på området.
Læs også:
Genmanipuleret gedemælk kan kurere diarré
Genmodificerede afgrøder beskytter nabomarker
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs