Hjerneforskere fra University of Michigan mener nu, at de kan forklare, hvorfor mennesker får nærdødsoplevelser, skriver Politiken.
Nærdødsoplevelser kendes fra af masser af folk, som har været blevet klinisk døde og er blevet vækket til live igen. De beretter eksempelvis om, at de har set et skarpt lys for enden af en tunnel, eller set deres liv passere revy.
Og nu mener de amerikanske forskere altså, at de kan forklare nærdødsoplevelserne ud fra nogle målinger, som de har foretaget på ni døende rotter.
Ifølge Politiken har forskerne målt en markant stigning i elektriske impulser i hjernen på rotterne i et havt minut efter, at deres hjerte var holdt op med at slå.
»Aktiviteten i hjernerne var større, end da de var vågne og raske«, siger en af hjerneforskerne, Dr. Jimo Borjgin ifølge Politiken til BBC.
På Rigshospitalet i København stiller overlæge og hjerneforsker Troels W. Kjær sig dog tvivlende over for undersøgelsen, skriver Politiken.
Troels W. Kjær stiller blandt andet spørgsmålstegn ved, at den øgede mængde hjernebølger skulle skabe en meningsfuld bevidsthed hos den døde.
De gammasvingninger, som de amerikanske forskere har målt i hjernen, bliver nemlig ofte misforstået som værende bevidsthed, fordi de er nødvendige for bevidsthed, fortæller den danske forsker til Politiken.
Læs også: Videnskaben forklarer nærdødsoplevelser