Når danske virksomheder ønsker at udnytte vækstpotentialet inden for vedvarende energi, møder de en mur af politisk ukoordinerede love og regler, der gør det dyrt og besværligt for virksomhederne at realisere deres ambitioner, skriver Aarhus Universitet, Business and Social Sciences i en pressemeddelelse.
Ny forskning viser, at virksomhedernes overgang til en mere grøn produktion er brolagt med politisk ukoordinerede regler, der kan betyde, at det er usikkert og uoverskueligt for virksomhederne at foretage de investeringer, der skal til for at udnytte deres grønne potentiale.
»Systemet er for bureaukratisk og for dyrt for virksomhederne at agere i. Der er mange forskellige love, der har indflydelse på omstillingen til vedvarende energi. Disse love er strikket sammen som et kludetæppe og er et resultat af EU-krav, gamle nationale lovgivningsmæssige traditioner og skiftende politiske aftaler, der vedrører konkrete prioriteringer af forskellige teknologier de efterfølgende 2-3 år, hvilket gør systemet meget svært at gennemskue,« siger professor i miljøret Ellen Margrethe Basse fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences.
Årsagen til, at lovgivningen er så knudret, skal til dels findes i, at Danmark har fastholdt grundstrukturen i de energi- og miljølove, der blev vedtaget for mere end 40 år siden.