KORT NYT FRA UDLANDET:
Mens ebola-udbruddet i Vestafrika stadig ulmer, forsøger forskere at udvikle bedre og ikke mindst hurtigere metoder til at teste, om en person er smittet med den dødelige sygdom.
Nu har testen ReEBOV vist lovende resultater. Ikke bare i laboratoriet, men også i felten. Det skriver Sciencemag.org.
ReEBOV-testen er en priktest, hvor patienten afleverer kun en smule blod. 15 minutter efter kan testen give svar. Og forskerne ser testen som meget vigtig.
»Det er vigtigt rent principielt, at vi nu har fundet ud af, at testen virkelig kan bruges i marken,« siger doktor Charles Chiu fra Univeristy of California, som har været involveret i studiet, til Scienemag.org.
Under ebola-udbruddet har diagnosticeringen af patienterne fortrinsvis fundet sted ved hjælp af PCR-baserede tests. Disse tests kræver, at patienten afleverer store mængder blod, som herefter skal transporteres til et laboratorium. Der kan gå flere dage, før der kommer svar på testen, og i mellemtiden skal patienten i karantæne. En enkelt test kommer derfor til at koste op mod 700 kroner, ifølge WHO.
Til sammenligning koster et resultat fra ReEBOV omkring 100 kr.
Læs også:
Seks trusler kan få ebola til at blusse op igen
Ebola-overlevende bringer forskere på spor af vaccine
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft