Den økonomiske krise og en voksende konkurrence fra vækstlande som Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika presser EU-landenes grønne ambitioner om at nedbringe CO2-udslippet. En gruppe af forskere vil nu kigge nærmere på, hvordan EU faktisk kan samarbejde med konkurrenterne på det energipolitiske område.
»Både EU og vækstlandene er forbrugere og ikke producenter af energi. Derfor er begge afhængige af energiressourcer udefra. Selv om de konkurrerer om eksempelvis olie, har de disse udfordringer til fælles og kan f.eks. samarbejde om at udvikle ikke-fossile energikilder,« siger professor Knud Erik Jørgensen fra Institut for Statsskundskab ved Aarhus Universitet.
Han og institutkollegaen post.doc. Yonatan Schvartzman deltager i et forskningsprojekt med forskere fra både vækst- og EU-lande som Kina, Indien, Tyskland og Storbritannien. På flere topmøder har EU fastslået, at mulighederne for et energisamarbejde skal undersøges, og det er projektets mål at analysere disse muligheder. Tyske Volkswagen Stiftung støtter arbejdet med en lille million euro.
Energihungrende kinesere har brug for dansk teknologi
Pengene skal blandt andet bruges til at undersøge, hvorvidt landene kan samarbejde om en mere effektiv udnyttelse af den energi, som allerede er til rådighed. Et land som Kina har i kraft af sin enorme vækst hårdt brug for nye energiløsninger. Danmark kan blive en vigtig medspiller.
»Kineserne er meget interesserede i at finde alternative energikilder og energieffektive løsninger. Det er et område, hvor Danmark er langt fremme, f.eks. inden for vindenergi. Så Kina er et oplagt marked for eksport af energiteknologier,« siger Knud Erik Jørgensen.