I det forrige århundrede skete der noget uventet: mennesket blev stillesiddende. Men den udvikling er vi mennesker slet ikke beregnet til set ud fra et evolutionært synspunkt, forklarer David Raichlen fra University of Arizona, USA.
»Vores jæger-samler forgængere var langdistance udholdenhedsatleter, og aktiviteter som løb har spillet en rolle for udviklingen af den menneskelige krop,« siger David Raichlen ifølge sciencedaily.com
Det kan være forklaringen på, hvorfor løbetræning er så godt for os, og hvorfor mange atleter oplever den berømte følelse af at blive ’høje’ af at løbe – en følelse, der skyldes udløsning af stoffet endocanabinoid i de såkaldte belønningscentre i hjernen.
David Raichlen satte sig for at undersøge hypotesen ved at sammenligne, hvordan motion påvirker endocanabinoid-niveauet i to pattedyr, der begge er naturlige atleter: mennesker og hunde sammenlignet med en art med en lav fysisk udholdenhed: fritter.
Resultatet viste, at endocanabinoid-niveauet stiger under fysisk aktivitet hos pattedyr, der er udviklet til at være meget udholdende, mens niveauet ikke ændrer sig under hård fysisk aktivitet hos dyr med en lavt udviklet fysisk udholdenhed.
Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Experimental Biology.
Læs også: Løbeturen kan blive sjovere og sundere