Glioblastom er den mest udbredte form for ondartet kræft i hjernen og desværre også en af de mest aggressive og resistente kræftformer, vi kender.
Patienterne behandles med kirurgi og en efterfølgende kombination af stråling og kemoterapi, men alligevel er den gennemsnitlige overlevelse kun 1,4 år. Kræften er umulig at komme fuldstændig til livs, og tumoren vender som regel hurtigt tilbage trods behandling.
Men nu har et hold forskere i Danmark kortlagt den signaleringsmekanisme, som er med til at gøre glioblastom-stamcellerne så hårdføre. Dermed er der åbnet op for at ’knække’ modstanden og komme kræften til livs, skriver Dagens Medicin:
»Vi har fundet en meget vigtig del af forklaringen på, hvorfor glioblastom-stamcellerne kan overleve og på trods af behandling bane vejen for, at tumoren vender tilbage. Det er afgørende nyt, som kan have stor implikation på behandlingen af glioblastom-patienter i fremtiden,« siger Jiri Bartek Jr., læge på neurokirurgisk klinik på Rigshospitalet.
Den nye viden om glioblastom-stamcellernes signalmekanisme blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of Experimental Medicine i marts, og på trods af de lange udsigter til at finde det helt rigtige lægemiddel åbner opdagelsen op for helt nye perspektiver:
»De her patienter har en virkelig kort overlevelsestid. Jo bedre vi kender de mekanismer, der foregår i cellerne, jo bedre kan vi skræddersy deres medicin og dermed forlænge deres levetid og forhåbentlig en dag også kurere dem,« siger Walter Fischer, en anden af forskerne bag undersøgelsen.