Med en EU-bevilling på cirka 35,5 millioner kroner skal et danskledet hold af forskere og små biotekfirmaer videreudvikle en højteknologi, der kan frembringe små minilaboratorier på en chip. Projektet hedder hiPAD og bliver ledet af professor Søren Buus fra Københavns Universitet. Det er håbet, at teknologien kan bidrage til en mere personlig og effektiv tilgang til sundhed og medicin, skriver universitet i en pressemeddelelse.
For forskerne, der prøver at forstå proteinerne og bruge denne viden til at udvikle nye lægemidler, er det en næsten uoverkommelig opgave at holde styr på de mange forskellige proteiner og deres reaktion med hinanden, kroppens celler og andre stoffer. Det nye projekt skal lære os noget om hele proteiner ved at fremstille stumper og stykker af dem i laboratoriet og studere, hvordan de reagerer med omverdenen.
»I fremtiden vil vi kunne se på alle proteiner selv fra en større flercellet organisme som mennesket. Det er ikke bare af teoretisk interesse; generelt vil det forbedre biologer og lægers mulighed for at undersøge og forstå, hvordan alle vores proteiner fungerer,« siger professor Søren Buus fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, der leder projektet.
Læs også: Parkinsons-bivirkninger kan udryddes med ny medicin