Starlink ødelægger billede af historisk NEOWISE-komet
NEOWISE komet danmark juli 2020

Sådan ser et vellykket foto af NEOWISE-kometen ud. Den er her fanget på himlen fra Zuzici, Istria, Kroatien 8. juli. (Foto: PRadovan1988CC BY-SA 4.0)

Sådan ser et vellykket foto af NEOWISE-kometen ud. Den er her fanget på himlen fra Zuzici, Istria, Kroatien 8. juli. (Foto: PRadovan1988CC BY-SA 4.0)

Kilde: 
28 juli 2020

Kometen NEOWISE besøgte os i juli. Den bemærkede sig ved nogle steder at være så tydelig, man kunne se den med det blotte øje.

Dermed lægger NEOWISE i en kategori af store kometer, der yderst sjældent viser sig på nattehimlen.

En astrofotograf ville forevige det historiske øjeblik, men hans ellers smukke foto af kometen blev ødelagt af Elon Musks Starlink-satelitter.

Det lægger sig til en historie om stærk bekymring for stjernehimlens fremtid i kølvandet på rigmandens opfindelse. 

Det skriver Extremetech.com.

Fotografen Daniel Lopez har delt sine billeder på Twitter. Han satte udstyr op i Teide National Park på den spanske ø Tenerife for at tage et timelapse-foto af den historiske himmelgæst.

På det færdige billede, der består af 17 separate skud taget over 30 sekunder, blev det tydeligt, at Starlink-satellitterne havde ødelagt billedet.

Efter planen skal satellitterne levere internet til klodens fjerneste egne. For at lykkes med projektet har Musks firma SpaceX opsendt hundredevis af satellitter, som flyver i en bane relativt tæt om Jorden.

Projektet har fået meget kritik fra astronomer, fordi man frygter, det vil ødelægge udsynet til nattehimlen.

Tidligere har det også været tilfældet, da Starlink-satellitterne ødelagde observationer af himmelfænomenet 'magiske skyer' i Chile, skriver Extremetech.

Elon Musk har sidenhen sagt, at satellitterne bliver justeret, så de ikke længere vil reflektere Solens lys på en måde, der obstruerer observationer fra Jorden. Læs mere om det i artiklen 'Musk: Starlink-satellitter får 'solbriller' på, så de bliver mindre synlige'

Læs en analyse af stjernehimlen fremtid her: Vil Starlink-satellitterne gøre astronomiske observationer umulige?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.