Rumskrot har ramt og beskadiget Den Internationale Rumstation

For mange forskere er det blot et spørgsmål om tid, før rumskrot forårsager en alvorlig ulykke. (Fotos: CSA/NASA)

For mange forskere er det blot et spørgsmål om tid, før rumskrot forårsager en alvorlig ulykke. (Fotos: CSA/NASA)

Kilde: 
31 maj 2021

Det livsfarlige potentiale ved rumskrot blev bekræftet tidligere på måneden, da astronauter ombord på Den Internationale Rumstation, ISS, opdagede, at et af instrumenterne uden på rumstationen var blevet beskadiget.

Et lille stykke rumskrot, for småt til at kunne spores, havde ramt ‘Canadarm 2’, en canadisk udviklet robotarm, som bruges til at justere objekter uden for rumstationen, såsom de fartøjer der bringer både astronauter og forsyninger.

Det skriver ScienceAlert.

Projektilet gennemborede isoleringstæppet, som sidder rundt om armen, og beskadigede selve strukturen indeni, der heldigvis stadig er funktionsdygtig.

Skaden var ikke så stor denne gang, men rumskrot er en af de største farer for astronauterne ombord på ISS, og problemet ser kun ud til at blive større.

Rumagenturer verden over holder lige nu øje med over 23.000 stykker rumskrot i kredsløb om Jorden, så ISS og andre satellitter kan advares og undgå at komme i kollisionskurs med det.

Sidste år lavede ISS hele tre undvigelsesmanøvrer, efter rettidig varsel fra Jorden, skriver ScienceAlert.

Et billede af satellitteleskopet Hubble, som i 1997 blev ramt af rumskrot. (Foto: NASA)

Vi kan kun spore det største skrot, med en diameter på over ti centimeter — astronomer vurderer, at der er over 130 millioner menneskeskabte fragmenter i kredsløb om Jorden, og langt de fleste er for små til at spores. 

Disse små rumskrotsfragmenter bevæger sig så hurtigt, at de kan gennembore selv metal, og kan derfor potentielt forvolde stor skade, skriver ScienceAlert.

Brugen af Canadarm 2 vil fortsætte som planlagt, men både NASA og det canadiske rumagentur CSA vil fortsætte med at undersøge hændelsen.

Den europæiske rumfartsorganisation, ESA, er gået ind i kampen mod rumskrot og er ved at udvikle en satellit, som ved hjælp af robotarme kan indsamle noget af alt det skrammel, menneskeheden har efterladt i rummet siden Sputnik blev sendt op i 1957.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.