Opsigtsvækkende studie: Nøgenrottens behårede slægtning føler heller ingen smerte
03 juni 2019

Mens størstedelen af os mennesker hiver efter vejret, når munden fyldes med chili, eller wasabi borer sig op i næsen og ind i hjernen, forholder det sig helt anderledes med den afrikanske rotteart Cryptomys hottentotus pretoriae - en nær slætning til nøgenrotten

Rotten føler nemlig ingen smerte, når den udsættes for den kemiske forbindelse allylisothiocyanat (AITC), skriver New York Times på baggrund af et nyt studie.

En kemisk forbindelse, der aktivt angriber kroppens proteiner. Det er eksempelvis det, der giver wasabi den stærke lugt af sennep. 

På Videnskab.dk har vi tidligere beskrevet, hvordan rottens nære slægtning, nøgenrotten, lever i op til 32 år og ikke føler bestemte former for smerte ved en høj dosering af capsaicin (chili) og til dels AITC.

LÆS OGSÅ: Sådan overlever bizar superrotte 18 minutter uden ilt

Det var Gary R. Lewin, professor i neurobiologi fra Max-Delbruck Center for Molecular Medicine, der i 2008 udgav den opsigtsvækkende forskning om nøgenrotten, og det er ligeledes Gary R. Lewin, der har været førende forsker på det nye forsøg. 

I det nye studie sammenlignede forskerne ni arter af gnavende gravere, og hvordan de reagerede på fortyndet saltsyre, capsaicin (findes i chili) og til sidst allylisothiocyanat (AITC):

  • Tre af arterne reagerede ikke på saltsyre.
     
  • To af arterne viste ingen tegn på smerte, da de blev injiceret med capsaicin. 
     
  • Men kun rotte-arten, cryptomys hottentotus pretoriae, modstod smerten, da den blev udsat for allylisothiocyanat (AITC). 

Efter rotterne blev injiceret med 75 procent AITC, måtte 7 ud af de 9 arter kapitulere, og de begyndte at slikke eller ryste deres poter i smerte. 

Og selv om forskerne oppede doseringen, således at lederen af laboratoriet måtte tage gasmaske på, viste rotten ingen tegn på smerte. 

Ifølge New York Times har rotterne over millioner af år lært at tilpasse sig bid fra insektet Myrmicaria natalensis, da det indeholder gift, som er kendt for at virke som AITC. 

De nye opdagelser kan være med til at fremme processen, når det kommer til at behandle mennesker for smerte, fremgår det af artiklen. 

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science. 

LÆS OGSÅ: Rygter: Rotte fundet på Mars

LÆS OGSÅ: Rotteforsøg giver gennembrud: Sådan holder hjernen styr på tiden

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.