NASA laver interaktivt kort: Viser, hvilke byer der oversvømmes af smelte-is
Et nyt værktøj fra NASA viser på en digital version af vores Jord i 3D og farver, hvilke store havnebyer der er truet af stigende verdenshave.
NASA havniveaustigning klimaforandringer oversvømmelse havneby

Der er enighed blandt klimaforskere om, at verdens smeltende gletsjere vil hæve havniveauet. Spørgsmålet er bare: Hvem skal være på vagt? (Foto: Shutterstock)

Der er enighed blandt klimaforskere om, at verdens smeltende gletsjere vil hæve havniveauet. Spørgsmålet er bare: Hvem skal være på vagt? (Foto: Shutterstock)

NASA har lavet et splinternyt program.

Det viser med et museklik, hvilke havnebyer der skal være i beredskab, når isen fra en gletsjer smelter, og havvandet stiger.

Med satellit-data for ændringerne i hav og is har forskerne skabt en 3D-model af Jorden, hvor du selv kan klikke til dig frem til havniveaustigningerne for de næste 10, 20 eller 100 år.

Det skriver forskerne i et nyt studie.

»Vi har lavet et værktøj, som gør, at folk kan relatere noget meget fjernt, nemlig det smeltende is på blandt andet Antarktis og i Grønland, til deres egen havneby,« siger Eric Larour, som er ph.d. ved California Institute of Technology og ledende forsker bag projektet.

Så nu kan man se, hvornår København bliver oversvømmet?

Nej, det kan man ikke, siger Eric Larour, for det er værktøjet alt for usikkert til. I stedet skal det ifølge Eric Larour bruges til at spore præcist, hvilke af de fjerne, smeltende gletsjere havnebyerne skal være mest opmærksomme på:

»Nu har vi et slags 'filter' for isens komplekse opførsel, så hver by kan fokusere på at forudsige udviklingen af de vigtigste gletsjere, i stedet for at kigge på dem alle samtidig,« siger Eric Larour og uddyber:

»Vi ved for eksempel, at visse gletsjere i Østgrønland er ekstremt aktive, men de gletsjere er ikke vigtige for havniveauet omkring København.«

DMI-forsker: »Simpelt og smart«

Selvom programmet ved første øjekast ikke ser særligt imponerende ud, ser en dansk forsker masser af potentiale i det:

»Det, de har lavet, er egentlig ret simpelt, men faktisk rigtig smart. De har for eksempel fundet ud af, at København eller London skal blive mere bekymrede for et kollaps (is, der smelter, red.) i Grønlands nordvestlige kyst end den østlige kyst, som faktisk ikke giver så mange forandringer i vores del af verden,« vurderer Ruth H. Mottram.

Hun er klimaforsker og ph.d. ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

NASA havniveaustigning klimaforandringer oversvømmelse havneby

På screendumpet her fortæller farverne, hvilke gletsjere der vil få mest betydning for vandstigningen i hhv. København (til venstre - den lyserøde plet) og Miami (til højre). Grønlands røde farve på billedet til højre betyder, at Miami vil blive påvirket mere end København, hvis lige netop gletsjerne i disse områder smelter. Miami er ifølge Eric Larour én af de havnebyer, som er mest udsat over for det smeltende is. Du kan selv klikke dig rundt og udforske andre byers risiko vha. NASA's nye værktøj. (Grafik: NASA)

Hjælper havnebyer med at forberede sig

Og hvorfor er det nyttigt at vide?

Jo, ifølge NASA-forskerne mangler vi nye og bedre metoder til at forudsige, hvor den smeltende is vil lave størst skade.

Derfor skal det nye værktøj nu gøre det muligt for kystplanlæggere i 293 af verdens havnebyer at forberede sig, hvis det lokale havniveau skulle stige.

»Vi har gjort det nemmere at beregne, præcist hvor meget en givet mængde smeltet is vil påvirke en bestemt by,« siger Eric Larour.

Ruth H. Mottram forklarer, at der hele tiden bliver holdt øje med verdens gletsjere, og hvor meget, der smelter væk. Med NASA’s nye værktøj er hun enig i, at de udsatte byer bedre kan nå at reagere, så snart der sker en udvikling i isen.

»Når der kommer nye resultater fra bestemte gletsjer-områder, kan værktøjet hjælpe den lokale infrastruktur til at planlægge bedre,« siger Ruth H. Mottram og giver et eksempel fra sit eget liv:

»Jeg bor selv 10 meter over havniveau, og i det område kan det for eksempel være værd at overveje, om kommunen skal bygge kystværn, eller om det slet ikke kan betale sig at prøve, fordi der kommer alt for meget vand om 20 år,« siger hun.

Isens 'rejse' spores af en satellit

Til at lave deres værktøj har forskerne kigget på, hvordan isen igennem tiden er smeltet, og hvilke 'bevægelsesmønstre' eller såkaldte 'havniveau-fingeraftryk', isen har forårsaget i havet.

De brugte data, som er indsamlet af satellitten Grace i perioden fra år 2002 indtil nu.

NASA havniveaustigning klimaforandringer oversvømmelse havneby

Det såkaldte havnivau-fingeraftryk for hvordan isen i Grønland vil påvirke havniveauet omkring København. Gul farve svarer til, at den smeltende is vil have stor indflydelse på danske farvande, og blå farve svarer til en lille indflydelse. (Grafik: NASA)

Grunden til, at is kan lave rav i den på den anden side af Jorden, er, at isen ‘forstyrrer’ tyngdekraften og Jordens rotation, hvilket skaber bevægelse i verdenshavene.

Jo mere is, der for eksempel er i Grønland, jo større er tyngdekraften også, og derfor bliver havvandet ‘trukket’ tættere på Grønland. Men når isen smelter, bliver tyngdekraften mindre, så havvandet ‘skubbes væk’ fra Grønland og sætter hele havet i bevægelse.

Den samme bevægelse kan sættes i gang som følge af, at de store mængder smeltende is påvirker Jordens rotation en lille smule.

Det ‘rumlige’ mønster, som de bevægelser i havet danner i vandoverfladen, samt isens tykkelse har satellitten GRACE opfanget og lagret i form af en helt masse data, som Nasa-forskerne brugt til det digitale værktøj.

Ikke kun is hæver havniveauet

Grunden til at værktøjet ikke kan forudse, præcis hvornår din baghave bliver oversvømmet, er at det ifølge Eric Larour er meget usikkert.

Havets skyldes nemlig ikke kun skyldes smeltende is, men for eksempel også havets stigende temperaturer, som forskerne ikke har taget med i det nye værktøj.

Alligevel tjener det ifølge Eric Larour som et nyttigt reskab for de 293 havnebyer til at være bedre forberedt på synkende havepromenader, hvis der sker pludselige kollaps i verdens gletsjere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk