Menneskers aktivitet skyld i eksplosion af nye mineraler på Jorden
Mennesker er årsag til en voldsom ændring af Jordens mineraler. Forskere ser det som endnu et bevis på, at vi lever i en ny geologisk epoke, domineret af mennesker.
simonkolleite mineral

Mineralet Simonkolleite er blevet fundet i en kobbermine i Arizona, USA. Forskere mener, at det er opstået som følge af menneskers aktivitet. (Foto: RRUFF)

Mineralet Simonkolleite er blevet fundet i en kobbermine i Arizona, USA. Forskere mener, at det er opstået som følge af menneskers aktivitet. (Foto: RRUFF)

Vi fælder regnskov, opdyrker jord, avler dyr, udrydder dyr og udleder CO2.

De fleste er ikke i tvivl om, at mennesket har sat sit aftryk på Jordens klima, plante- og dyreliv.

Historien kort
 • Menneskers aktivitet har medført en eksplosion i nye mineraler på Jorden, mener forskere.
 • Et nyt studie argumenterer for, at det er tegn på, at vi er trådt ind i en ny geologisk tidsperiode, som er domineret af mennesker.
 • Mineraler defineres officielt til at være naturligt forekommende faste stoffer, men det nye studie identificerer 208 mineraler, der er opstået som følge af menneskers aktivitet.

Nu viser et nyt studie, at menneskers aktivitet også har haft indflydelse på klodens helt grundlæggende og 'døde' byggesten, mineralerne.

»Der sker i øjeblikket en dramatisk ændring i variationen af mineraler på overfladen af Jorden. Vores teknologi og kemi får hele tiden nye typer af mineraler til at opstå,« siger lektor Tonci Balic Zunic, som forsker i mineraler, men ikke har været en del af den nye undersøgelse.

208 mineraler er 'menneskeskabte'

Mineraler er naturligt forekommende faste stoffer såsom sten, diamanter, bjergarter eller salte.

I den nye undersøgelse har forskerne identificeret 208 typer af mineraler, som, de mener, er opstået som en direkte eller indirekte konsekvens af menneskelig aktivitet.

Det svarer til knap 4 procent af de i alt cirka 5.200 typer af mineraler, som officielt er anerkendt som mineraler af Den Internationale Mineralogiske Sammenslutning (IMA).

Chalconatronit mineral

Chalconatronit er et af de 208 mineraler, som, forskere mener, er påvirket af mennesker og dermed er et bevis på, at vi er rykket ind i en ny geologisk tidsperiode. (Foto: RRUFF)

Ny geologisk epoke

Traditionelt bliver mineraler skabt i geologiske processer såsom vulkanske udbrud. Men i det nye studie påpeger forskerne, at mennesket er i færd med at ændre mineralerne på Jordens overflade med et hidtil uset tempo.

Mineraler

Mineraler er naturligt forekommende faste stoffer.

Zoomer man ind på mineraler, sidder deres mindste bestanddele sammen i en ordnet og regelmæssig struktur (krystalstruktur)

Kemiske, faste stoffer fremstillet i et laboratorium eller en fabrik – f.eks. syntetiske smykkesten – er officielt ikke mineraler.

Den klare opdeling mellem naturligt forekommende mineraler og kemiske faste stoffer kan i visse tilfælde være svær at opretholde.

Den Internationale Mineralogiske Sammenslutning (IMA) godkender nyopdagede mineraler.

I øjeblikket er der mere end 5.200 arter af mineraler på IMAs liste. Se listen her

Kilder: Tonci Balic Zunic, Den Store Danske

Forskerne mener, at det er et bevis på, at vi er trådt ind i den antropocæne tidsalder – en ny geologisk epoke domineret af mennesker.

»Når man tager menneskehedens omsiggribende påvirkning af miljøet i betragtning, må der være hundredvis af endnu ikke opdagede 'mineraler' i gamle miner, smelteværker, forladte bygninger og andre steder,« siger en medforfatter til studiet, Robert Downs fra det amerikanske University of Arizona i en pressemeddelelse.

Iltkatastrofe skabte nye mineraler

Sidste gang, der for alvor skete en skelsættende begivenhed for Jordens mineraler, var ifølge det nye studie for mere end to milliarder år siden.

Dengang gav en stigning i mængden af ilt i atmosfæren – kendt som iltkatastrofen - anledning til så mange som to tredjedele af de cirka 5.200 mineraler, som officielt er anerkendt i dag, skriver forskerne.

En af forfatterne til det nye studie, mineralogen Robert Hazen, udtaler, at hvis Iltkatastrofen var en skelsættende begivenhed i Jordens historie, så er de hurtige og omfattende geologiske ændringer, som sker i øjeblikket, »et udråbstegn« uden sidestykke.

En ekstremt hastig ændring af mineraler

Over for avisen Washington Post påpeger Hazen, at der er tale om en eksplosion i antallet af nye mineraler.

»Det tog over 2 milliarder år at få kombinationer af grundstoffer til at mødes naturligt på Jorden på et bestemt sted, ved en bestemt dybde og temperatur og dermed danne de mere end 5.200 mineraler, som officielt er anerkendt i dag.«

»Inden for denne samling (de 5.200 anerkendte mineraler, red.) er 208 produceret direkte eller indirekte af menneskers aktiviteter, hovedsageligt siden midten af 1700-tallet. Vi mener, at andre fortsætter med at blive skabt med samme relativt voldsomme tempo. Hvis man skal forestille sig 250 år sammenlignet med 2 milliarder år, er det som forskellen mellem et blink med øjet  og en måned,« lyder det i en pressemeddelelse fra Robert Hazen, som er forsker ved Carnegie Institution of Washington’s Geophysical Laboratory og professor ved George Mason University.

Abhurite [Sn21O6(OH)14Cl16] mineral

Mineralet Abhurit stammer fra et skibsvrag ved navn SS Cheerful, som ligger nær Cornwall i England. (Foto: RRUFF)

Mineraler er per definition 'naturlige'

Et mineral er egentlig set karakteriseret ved at være et fast stof, som forekommer naturligt på vores klode. Plastik eller andre menneskeskabte materialer kan altså ikke blive godkendt og komme på IMAs liste over mineraler, forklarer lektor Tonci Balic Zunic.

Men det nye studie viser netop, at mindst 208 stoffer har sneget sig ind på den officielle liste over mineraler, selv om de er blevet skabt som konsekvens af menneskelig aktivitet.

»Et stof kan officielt kun blive godkendt som et mineral, hvis det findes naturligt. Det må ikke være skabt på grund af menneskelig aktivitet, men det kan i mange tilfælde være svært at afgøre, om det er tilfældet,« siger Tonci Balic Zunic, som er lektor i mineralogi og krystallografi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Sådan opstår mineraler

De fleste af de 208 mineraler er opstået som følge af minedrift. De kan for eksempel være fundet på minelossepladser, opstå under minebrande eller være blevet dannet i tunnelvægge eller geotermiske rørsystemer.

Mineralriget

Begrebet mineralriget anvendes om den uorganiske natur som modstykke til den levende, der oftest inddeles i dyre- og planteriget.

Mineralerne kan også være opstået naturligt, men oven på menneskeskabte genstande.

Tre af mineralerne i denne kategori blev for eksempel opdaget på blygenstande på et tunesisk skibsvrag, to blev fundet på bronzegenstande i Egypten og fire blev opdaget på forhistoriske bålsteder til ofring i østrigske bjerge.

Forskerne bag det nye studie mener, at mennesker påvirker mineralerne på Jorden på følgende måder:

 • Mineraler kan blive skabt bevidst. Det kan for eksempel være ved at producere stoffer såsom porcelæn, glas, cement og lignende.
 • Mineraler kan blive skabt som et utilsigtet biprodukt. Mennesker kan indirekte påvirke mineralforekomsten på Jorden, hvis der for eksempel skabes nye mineraler ved minedrift – nye mineraler kan bl.a. opstå på minevægge eller i mineaffald.
 • Klipper, sedimenter og mineraler flyttes. Ud over at skabe nye mineraler kan mennesker påvirke mineralforekomsten ved at transportere store sten, sedimenter og mineraler væk fra deres oprindelsessted – for eksempel ved minedrift, byggeri af broer, veje osv.
 • Værdifulde mineraler flyttes rundt på kloden. Diamanter, rubiner, smaragder, safirer og halvædelstene bliver sammen med guld, sølv og platin fundet i butikker, hjem og samlinger over hele kloden. Dermed kombineres mineraler, som naturligt set ikke ville blive set sammen, og hvis geologer i en fjern fremtid udgravede en sådan samling af mineraler »ville det utvetydigt afsløre menneskers passion for skønheden i mineralriget,« skriver forskerne i deres studie.
  fiedlerite mineral

  Mineralet fiedlerit er også på den nye liste over 208 menneskepåvirkede mineraler. (Foto: RRUFF)

  For tidligt at udnævne ny epoke

  Mens forskerne bag det nye studie mener, at menneskers påvirkning af mineralerne på Jorden er et bevis for, at vi er trådt ind i en ny geologisk tidsperiode, er lektor Tonci Balic Zunic imidlertid ikke overbevist.

  »Der er ingen tvivl om, at der sker drastiske ændringer i øjeblikket, som vil kunne ses, når man i fremtiden udgraver og undersøger geologien fra vores tidsperiode. Men for mig er det alt for tidligt at begynde at navngive og beskrive perioden,« siger Tonci Balic Zunic.

  »Alle andre geologiske tidsperioder forekommer i mindst titusinder af år. Når en geologisk tidsperiode er slut, kan man begynde at se, hvad der karakteriserer perioden.«

  Flere end 208 'menneskeskabte' mineraler?
  Nealit mineral

  Mineralet nealit er på den nye liste over 208 menneskepåvirkede mineraler. Men listen er måske ikke komplet. (Foto: RRUFF)

  Den nye liste over 208 typer af mineraler, som er opstået på grund af menneskelig aktivitet, er formentlig ikke komplet.

  Det påpeger Tonci Balic Zunic, som er lektor i mineralogi og krystallografi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

  Som eksempel på, at listen måske ikke er komplet, nævner han mineralet dorallcharit, som han selv har været med til at opdage og få sat på listen over officielt anerkendte mineraler.

  »Det blev fundet på en lokalitet i Makedonien tæt ved den græske grænse, som er kendt for forekomster af nye mineraler. Da vi havde defineret mineralet, fandt jeg ud, at materialet med den samme sammensætning allerede var registreret i et rensningsanlæg af gasser i et tysk kul-baseret kraftværk,« fortæller Tonci Balic Zunic.

  Han tilføjer, at dorallcharit-mineralet, som blev fundet i naturen i Makedonien, måske også kan være opstået som en konsekvens af tidligere tiders minedrift på stedet.

  Dermed er fundet et godt eksempel på, at det kan være svært at afgøre om mineraler er opstået som konsekvens af menneskelig aktivitet eller ej, mener Tonci Balic Zunic.

   

   

  Podcasten Brainstorm

  Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

  Videnskabsbilleder

  Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk