Kunstig intelligens er i et nyt studie blevet brugt til at afsløre strukturen af næsten alle proteiner, der er skabt i den menneskelige krop – og mere til.
I sidste ende kan det hjælpe os med at udvikle ny medicin og finde nye behandlinger på sygdomme, skriver BBC.
Proteiner er byggesten for alle levende organismer. De proteiner, vi mennesker producerer, er essentielle at forstå, hvis vi skal udvikle medicin, der virker.
I det nye studie har forskerne kortlagt 350.000 proteiner, der er skabt af mennesker og andre organismer med hjælp fra et computerprogram kaldet AlphaFold.
Det menneskelig genom bærer på omkring 20.000 proteiner, som biologerne samlet set kalder for ‘proteomet’. Med det nye studie har forskerne fået det mest præcise billede af proteomet til dato.
Arbejdet begejstrer professor i epigenetik ved Collège de France Edith Heard, der har været en del af det nye studie:
»Det her forvandler vores forståelse af, hvordan liv fungerer, fordi proteiner repræsenterer de fundamentale byggesten for, hvordan levende organismer skabes. Udnyttelsen af denne viden er kun begrænset af vores egen forståelse,« siger hun til BBC.
De 350.000 proteinstrukturer, der er kortlagt af AlphaFold, tæller, ud over de 20.000 proteiner, der udgør det menneskelige proteom, også proteiner fra E. coli-bakterier, gær, bananfluer og mus, hvis organismer allesammen bruges i stor stil i den medicinske og biologiske forskning.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.