Den skadede Nord Stream-gasledning i Østersøen har efter eksplosionerne tidligere på ugen sluppet »kæmpestore« mængder metangas ud i atmosfæren.
Det skriver forskningsenheden The Integrated Carbon Observation System (ICOS) i en pressemeddelelse..

Nye målinger tyder på, at lækket er så stort, at det svarer til hele den årlige udledning af metan fra en storby som Paris eller et land som Danmark.
De nye tal er blevet til på baggrund af målinger fra ICOS-stationer i både Sverige, Norge og Finland.
Forskerne arbejder lige nu på højtryk på at bekræfte målingerne, men der kan gå noget tid, fortæller Alex Vermeulen, der er direktør for ICOS Carbon Portal, i pressemeddelelsen.
»De komplekse meterologiske forhold taget i betragtning og det faktum, at metanen stadig bobler ud af gasledningen, er det desværre ikke muligt at bekræfte målingerne endnu,« udtaler direktøren.
Metangassen ser ud til at drive mod nord, melder ICOS.
På baggrund af de nye målinger har ICOS-forskerne skabt en model, der beskriver både mængden af metan, der er blevet udledt, samt gassens bevægelser. (Simulation: ICOS)
Metan er en drivhusgas, der forsvinder forholdsvis hurtigt fra atmosfæren, men til gengæld gør stor skade, mens den er der. Over en 100-årig periode opvarmer metan atmosfæren tredive gange mere end den samme mængde CO2.
Du kan finde de præcise målinger af udslippet fra de forskellige målestationer hér.