Hubble undersøger atmosfæren på exoplaneter
Forskere har brugt Hubble-rumteleskopet til at lede efter atmosfærer omkring planeter af samme størrelse som Jorden uden for vores solsystem.
Hubble Trappist exoplaneter

En kunstners indtryk af, hvordan de to exoplaneter bevæger sig ind foran den røde dværgstjerne. En ideel situation for at Hubble kunne lede efter atmosfære om de to kloder. (Illustration: NASA/ESA/STScI/J. de Wit (MIT))

En kunstners indtryk af, hvordan de to exoplaneter bevæger sig ind foran den røde dværgstjerne. En ideel situation for at Hubble kunne lede efter atmosfære om de to kloder. (Illustration: NASA/ESA/STScI/J. de Wit (MIT))

Hubble-teleskopet har undersøgt de to exoplaneter, TRAPPIST-1b og TRAPPIST-1c, der befinder sig omkring 40 lysår fra Jorden. Forskerne fandt ud af, at det er meget sandsynligt, at de to planeter ikke har tykke brint-helium-rige atmosfærer, som er det, man normalt ser ved gasplaneter.

Manglen på en kvælende brint-helium-atmosfære øger sandsynligheden for, at planeterne er beboelige.  En tyk atmosfære af brint og helium vil nemlig føre til en meget stor drivhuseffekt.

Forskerne har observeret exoplaneterne i nær-infrarødt lys med et af Hubbles vidvinkelkameraer. De brugte spektroskopi til at undersøge det lys, de modtog. På den måde kunne de få et hint om, hvordan den kemiske sammensætning er i atmosfærerne på de to planeter.

Man ved endnu ikke helt, hvad atmosfærerne består af, men man er sikker på, at mængderne af brint og helium er meget små. Det er en rigtig vigtig opdagelse, fordi det betyder, at der måske er tale om stenplaneter og ikke gasplaneter.

Hurtigløbere om en rød dværgstjerne

De to planeter kredser om en rød dværgstjerne, der er minimum 500 millioner år gammel. Den befinder sig i stjernebilledet Vandmanden. De to planeter blev opdaget i slutningen af 2015 med hjælp fra en serie observationer fra TRAPPIST-teleskopet, der er et belgisk robot-teleskop, der befinder sig på ESOs observatorium La Silla Observatoriet i Chile.

Den ene exoplanet, TRAPPIST-1b, laver et omløb omkring den røde dværgstjerne på 1,5 dage, mens den anden planet TRAPPIST-1c er 2,4 dage om det. Planeterne er mellem 20 og 100 gange tættere på deres stjerne, end Jorden er på Solen.

Fordi deres stjerne er meget mindre klar end Solen, tror forskerne, at i hvert fald en af planeterne (TRAPPIST-1c) befinder sig i den beboelige zone. I den beboelige zone er temperaturerne helt rigtig for at flydende vand kan eksistere.

Sjælden dobbeltpassage giver optimale observationsbetingelser

4. maj i år udnyttede forskerne en sjælden dobbeltpassage af planeterne.

Begge planeterne passerede ind foran den røde dværgstjerne med få minutters mellemrum, og forskerne kunne måle lyset fra stjernen, der blev filtreret gennem atmosfæren.

Flere observationer af et givtigt system

Forskerne håber, at man kan bruge Hubble til at lave flere observationer, hvor man leder efter grundstoffer, der er tungere end brint og helium. En tyndere atmosfære vil nemlig bestå af tungere molekyler som for eksempel vand og kuldioxid. Det er blandt andet det, vi ser i Jordens og Venus’ atmosfære.

Endelig kan fremtidige observationer fra James Webb-rumteleskopet måske også hjælpe med at kaste lys over sagen. James Webb-rumteleskopet kan nemlig analysere temperaturer og overfladetryk på planeterne.

De to planeter er de første på størrelse med Jorden, som forskerne har en mulighed for at undersøge mere detaljeret med henblik på at finde ud af, om de kan understøtte liv. 

Den 4. maj 2016 lavede Hubble teleskopet de første spektroskopiske målinger på to af de tre kendte exoplaneter i TRAPPIST-1 systemet, der findes 40 lysår væk.
(Video: NASA)

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker