Fond giver 400 millioner til 11 danske forskere
20 marts 2017

Villumfonden har netop bevilget 400 millioner kroner til 11 topforskere inden for teknik og naturvidenskab. Det skriver de i en pressemeddelelse.

11 professorer ud af i alt 101 ansøgere har hver især modtaget op til 40 millioner kroner til deres forskning de næste 6 år.

Forskerne repræsenterer både Syddansk Universitet, RUC, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, DTU og Københavns Universitet, og pengene er uddelt til forskellige forskningsområder – blandt andet fysik, ingeniørvidenskab, astronomi, matematik og biologi.

LÆS OGSÅ: Hvad får man for en forskningsmillion?

De 11 'VILLUM investigators', som de bliver kaldt i pressemeddelelsen, skal blandt andet forske i ubrydelig kryptering af kommunikation, designe biler, robotter og fly med mindst muligt materiale samt lave iskerneboringer i Grønland, som skal afsløre kommende havvandsstigninger og klimaforandringer.

»Hver af de 11 forskere har demonstreret nytænkende, banebrydende forskning af højeste internationale videnskabelige kvalitet, og hver især har de lederevnerne og potentialet til at opbygge og fastholde et internationalt forskningsmiljø og derigennem yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet,« siger professor og forskningsdirektør i VILLUM FONDEN Thomas Sinkjær i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Stor ulighed i fordeling af forskningsmidler

De 11 forskere er:

 • Bjørk Hammer, professor i faststoffysik, Aarhus Universitet, Institut for Fysik og Astronomi
 • Donald Eugene Canfield, professor i biogeokemi, Syddansk Universitet, Biologisk institut
 • Dorthe Dahl-Jensen, professor i iskerneforskning, Københavns Universitet, Niels Bohr Institutet, Is og klima
 • Frede Blaabjerg, professor i effektelektronik, Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik
 • Jens Hjorth, professor i astrofysik, Københavns Universitet, Niels Bohr Institutet, Dark Cosmology Centre
 • Jens-Christian Svenning, professor i makroøkologi, Aarhus Universitet, Institut for Bioscience – Økoinformatik og biodiversitet
 • Jeppe Dyre, professor i fysik, RUC, Institut for Naturvidenskab og Miljø, IMFUFA. Læs mere om Jeppe Dyre og hans VILLUM Investigator-arbejde
 • Mikkel Thorup, professor i teoretisk datalogi, Københavns Universitet, Datalogisk Institut
 • Niels Asger Mortensen, professor i faststoffysik, DTU, DTU Fotonik
 • Ole Sigmund, professor i faststofmekanik, DTU, DTU Mekanik, Institut for Mekanisk Teknologi, Sektion for Faststofmekanik
 • Per Halkjær Nielsen, professor i mikrobiologi, Aalborg Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab – Sektion for Bioteknologi

LÆS OGSÅ: Hvad er grundforskning?

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.