Overraskede forskere: Død pukkelhval fundet i Amazonas

Marinbiologer i Brasilien fik sig noget af en overraskelse, da de fandt liget af en 8 meter lang pukkelhval 15 meter fra kysten. (Video: Daily Mail)

Marinbiologer i Brasilien fik sig noget af en overraskelse, da de fandt liget af en 8 meter lang pukkelhval 15 meter fra kysten. (Video: Daily Mail)

Kilde: 
26 februar 2019

En ung pukkelhval er skyllet i land på en afsidesliggende ø ved udmundingen af Amazonfloden i Brasilien.

Det fortæller forskere fra naturbeskyttelsesgruppen Bicho D’Água, der fandt hvalen i en mangroveskov omtrent 15 meter fra kysten i fredags, skriver New York Times.

Men det er stadig et stort mysterium, hvad i alverden hvalen lavede i Brasilien, når den i øjeblikket burde befinde sig omtrent 6.500 kilometer længere mod syd i havet omkring Antarktis.

»Vi forestiller os, at den kom flydende, og at tidevandet bragte den ind i mangroveskoven,« siger formanden for Bicho D’Água, Renata Emin, der også forsker ved museet Museu Paraense Emílio Goeldi, til det brasilianske medie G1, ifølge New York Times.

LÆS OGSÅ: Hvorfor strander hvaler?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Bicho D'água (@bicho_dagua) den 23. Feb, 2019 kl. 1.34 PST

 

Det er pukkelhvalernes naturlige adfærd at migrere over enorme afstande hvert år.

Hvalerne på den nordlige halvkugle migrerer mod syd om vinteren for så at vende tilbage, når det igen er sommer på den nordlige halvkugle.

Forskerne mener, at titusinder af pukkelhvaler lever i Atlanterhavet ud for Brasilien, men i øjeblikket er det sommer på den sydlige halvkugle, og derfor er næsten alle pukkelhvalerne migreret mod Antarktis.

LÆS OGSÅ: Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

Med sine knap otte meter er den unge pukkelhval omtrent halvt så stor som en fuldvoksen hval, og forskerne gætter på, at den er blevet adskilt fra sin mor, før den døde.

Det er dog stadig ikke afklaret, nøjagtig hvad der slog den unge hval ihjel.

»Vi indsamler information for at identificere markeringer på liget, så vi kan afgøre, om den blev fanget i et net eller ramt af en båd,« fortæller Renata Emin til G1 ifølge New York Times.

I løbet af det 19. og 20. århundrede kom mennesker tæt på at vælte populationerne af pukkelhvaler på den sydlige halvkugle.

Bevaringsindsatser i de seneste årtier har betydet, at pukkelhvalerne ikke længere er truede, skriver New York Times.

LÆS OGSÅ: Danske forskere afslører: Kæmpeblæksprutter er én stor familie

LÆS OGSÅ: Hvor kommer saltet i havene fra?

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.