Cochrane svarer: Derfor er Peter Gøtzsche blevet ekskluderet
Kilde: 
18 september 2018

Det internationale Cochrane-samarbejde har de seneste dage været i mediemøllen, efter bestyrelsen torsdag valgte at ekskludere Peter Gøtzsche, der er medstifter af Cochrane-samarbejdet og leder af det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet.

Det sker samtidig med, at Cochrane lige nu afholder en konference i Edinburgh i forbindelse med 25-året for samarbejdets grundlæggelse.

Peter Gøtzsches udsendte fredag en længere udtalelse, der forklarede hans side af sagen. 

Nu har Cochrane, der er kendt for deres uafhængige forskningsoversigter, også lagt en udtalelse på deres hjemmeside, hvor de forklarer, hvorfor de mener, det var nødvendigt at tage så drastiske midler i brug.

Her forklarer de blandt andet, at de har modtaget flere klager over ham gennem årene, og at en nylig advokatundersøgelse, der skulle kigge på beskyldninger, som Gøtzsche og Cochranes direktør har sendt mod hinanden, har frifundet direktøren for sine udtalelser, men ikke Gøtzsche.

Peter Gøtzsche har blandt andet kritiseret Cochrane for ikke at inddrage relevante studier af skadevirkninger ved HPV-vaccinen i en opsamlingsartikel, og han mener, at samarbejdet er blevet mudret ind i kommercielle interesser. 

I et interview med nyhedsmediet sciencemag.org spekulerer han selv i, at Cochrane er blevet presset til at smide ham på porten, fordi hans kritiske kommentarer om bestemte lægemidler ikke klinger godt hos nogle af de institutioner, der finansierer Cochrane. 

Men ifølge Cochrane har eksklusionen hverken noget at gøre med ytringsfrihed, videnskabelig debat, tolerance for anderledes holdninger, eller at man ikke må kritisere en forskningsoversigt, der er lavet af Cochrane.

Det handler derimod om »et langvarigt adfærdsmønster, som, vi siger, er helt og aldeles i strid med principperne og styringen af Cochrane-samarbejdet,« lyder det i udtalelsen fra Cochrane. 

Efter afstemningen om at ekskludere Peter Gøtzsche valgte 4 af bestyrelsens i alt 13 medlemmer at gå af i protest. 

Nordisk Cochrane Center vil først kommentere, når konferencen i Edinburgh er overstået, da der stadig er mange uafklarede spørgsmål.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.