En 100 kilometer lang tunnel til cirka 150 milliarder kroner.
Sådan lyder planerne for CERN’s, Den Europæiske Organisation for Højenergifysik, nye partikelaccelerator ifølge the Guardian.
Den nye partikelaccelerator, the Future Circular Collider (FCC), skal erstatte CERN’s nuværende partikelaccelerator, Large Hadron Collider (LHC), der bruges til at lave protonsammenstød i håbet om at finde den hypotetiske Higgs-boson.
Large Hadron Collider måler 27 kilometer, hvilket gør den til verdens største videnskabelige instrument, men den rekord bliver slået med længder af den nye partikelaccelerator, der kommer til at være 4 gange så stor.
Large Hadron Collider er fra 2009, og ifølge the Guardian er det længe blevet diskuteret blandt fysikere, hvornår, og ikke mindst hvor, en nyere og mere moderne partikelaccelerator ville blive bygget.
Både Japan og Kina har været oplagte bud, men nu ser det altså ud til, at den skal bygges i Geneve, Schweiz, tæt ved CERN’s hovedkontor, hvor den gamle også står.
Den nye partikelaccelerator skal bygges gennem flere stadier, og ifølge planen skal den i omkring 2050 blandt andet være i stand til at udføre protonsammenstød med 10 gange større kraft end den tidligere accelerator.
Det skulle gøre det muligt at studere Higgs-partiklen med større præcision og skabe nye partikler, som man endnu ikke har kunnet observere.
CERN’s generaldirektør, Fabiola Gianotti, kalder ifølge the Guardian forslaget for »en bemærkelsesværdig bedrift«.
Planen for the Future Circular Collider blev præsenteret af CERN tirsdag 15. januar 2019:
fghs