Heste med myggenet
Blodsugende myg kan gøre heste balstyriske. I Sverige har hesteavlere fundet på en smart løsning.

Myg kan være en plage for heste. I Sverige udstyrer lokale hesteavlere derfor deres heste med myggenet. (Foto: Frank Jensen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Myg kan være en plage for heste. I Sverige udstyrer lokale hesteavlere derfor deres heste med myggenet. (Foto: Frank Jensen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

På en nylig rejse til Klarälven i Sverige undrede jeg mig over, at hestene der var udrustet med myggenet.

Forklaringen fandt jeg i Forshaga, hvor elven er ca. 200 m bred og er en rivende strøm. Her var millioner af kvægmyg samlet i en sværm så tæt, at man ikke kunne se igennem den.

Denne art af kvægmyg Simulium erythrocephalum er kendt som en særdeles ubehagelig blodsuger.

Når jeg i løbet af flere dage kun fik et enkelt bid, selvom jeg til tider havde over tusinde myg kravlende på mig, var det kun fordi, kvægmyggene havde andet at tænke på: De var samlet for at parre sig og for at lægge æg.

Myg kan gøre hestene balstyriske

Når hunnerne har lagt deres første hold æg i vandet, søger de imidlertid mod land. Her går de efter blod fra pattedyr, som kan blive alvorligt bidt, når tusinde blodtørstige hunner kommer forbi på én gang.

Kvægmyg opsøger fortrinsvis tyndpelsede steder som ører, øjenomgivelser og mule. De svidende stik kan få heste til at blive helt balstyriske.

Derfor har de lokale hesteavlere udstyret deres heste med myggenet i den tid, sværmningen foregår.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.