Syv danske grundforskningscentre er de bedste i verden
Dansk grundforskning er i topform. Syv forskningscentre får forlænget deres bevillinger svarende til 330 mio. kr., fordi deres forskere er blandt verdens bedste. Se hvilke centre der er tale om.

Dygtige forskere laver enestående forskning, hvis de får frie hænder, mener Danmarks Grundforskningsfond. (Foto: Colourbox)

Dygtige forskere laver enestående forskning, hvis de får frie hænder, mener Danmarks Grundforskningsfond. (Foto: Colourbox)

 

Det klirrer snart i kassen hos syv danske grundforskningscentre.

De har nemlig lige fået forlænget deres bevillinger i fem år og modtager på den baggrund 330 mio. kr. af Danmarks Grundforskningsfond.

»Det, der er helt enestående denne gang, er, at vi for første gang forlænger bevillingerne hos samtlige forskningscentre, som vi har valgt at støtte,« siger direktør for Danmarks Grundforskningsfond Thomas Sinkjær og fortsætter:

»Dels må vi sige, at den kvalitet i forskningen, som bedømmelsespanelet har set på forskningscentrene, har været enestående. Men flere af panelerne bliver også citeret for, at forskerne på disse centre er de ledende forskere i verden - og altså ikke kun blandt de bedste.«

Hvert center er blevet evalueret og bedømt af et panel bestående af de bedste forskere i verden inden for centrets forskningsområde. Danmarks Grundforskningsfond vælger at fortsætte eller stoppe bevillingen blandt andet på baggrund af deres rapport.

De bedste folk giver de bedste resultater

De syv centre, som nu igen har fået godt med penge på kistebunden, er:

Fakta

Lagt sammen med centrenes bevilling fra den første bevillingsperiode er der tale om en investering på 670 millioner kroner til de syv centre over en ti-årig periode. Kilde: Danmarks Grundforskningsfond

Thomas Sinkjær siger, at centrene ikke får penge på baggrund af, om deres forskningsområde er oppe i tiden eller ej.

»Vi vil hellere investere i folk end produkter. Det vil sige, at vi finder de bedste folk og giver dem frie hænder,« siger han.

Derfor er grundforskning vigtigt

Hos Danmarks Grundforskningsfond ønsker man at motivere de dygtigste forskere til at yde deres bedste og frembringe ny viden, som måske på længere sigt kan medvirke til eksempelvis nye opfindelser.

»Hvis ikke vi havde grundforskning, så havde vi to ikke kunnet tale i mobiltelefon sammen i dag,« siger direktøren til Videnskab.dk.

Han fremhæver også plasmaskærme som et eksempel på grundforskning, som i sidste ende er blevet til et resultat, som vi kan tage føle på i vores hverdag.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker