Syv danske grundforskningscentre er de bedste i verden
Dansk grundforskning er i topform. Syv forskningscentre får forlænget deres bevillinger svarende til 330 mio. kr., fordi deres forskere er blandt verdens bedste. Se hvilke centre der er tale om.

Dygtige forskere laver enestående forskning, hvis de får frie hænder, mener Danmarks Grundforskningsfond. (Foto: Colourbox)

Dygtige forskere laver enestående forskning, hvis de får frie hænder, mener Danmarks Grundforskningsfond. (Foto: Colourbox)

 

Det klirrer snart i kassen hos syv danske grundforskningscentre.

De har nemlig lige fået forlænget deres bevillinger i fem år og modtager på den baggrund 330 mio. kr. af Danmarks Grundforskningsfond.

»Det, der er helt enestående denne gang, er, at vi for første gang forlænger bevillingerne hos samtlige forskningscentre, som vi har valgt at støtte,« siger direktør for Danmarks Grundforskningsfond Thomas Sinkjær og fortsætter:

»Dels må vi sige, at den kvalitet i forskningen, som bedømmelsespanelet har set på forskningscentrene, har været enestående. Men flere af panelerne bliver også citeret for, at forskerne på disse centre er de ledende forskere i verden - og altså ikke kun blandt de bedste.«

Hvert center er blevet evalueret og bedømt af et panel bestående af de bedste forskere i verden inden for centrets forskningsområde. Danmarks Grundforskningsfond vælger at fortsætte eller stoppe bevillingen blandt andet på baggrund af deres rapport.

De bedste folk giver de bedste resultater

De syv centre, som nu igen har fået godt med penge på kistebunden, er:

Fakta

Lagt sammen med centrenes bevilling fra den første bevillingsperiode er der tale om en investering på 670 millioner kroner til de syv centre over en ti-årig periode. Kilde: Danmarks Grundforskningsfond

Thomas Sinkjær siger, at centrene ikke får penge på baggrund af, om deres forskningsområde er oppe i tiden eller ej.

»Vi vil hellere investere i folk end produkter. Det vil sige, at vi finder de bedste folk og giver dem frie hænder,« siger han.

Derfor er grundforskning vigtigt

Hos Danmarks Grundforskningsfond ønsker man at motivere de dygtigste forskere til at yde deres bedste og frembringe ny viden, som måske på længere sigt kan medvirke til eksempelvis nye opfindelser.

»Hvis ikke vi havde grundforskning, så havde vi to ikke kunnet tale i mobiltelefon sammen i dag,« siger direktøren til Videnskab.dk.

Han fremhæver også plasmaskærme som et eksempel på grundforskning, som i sidste ende er blevet til et resultat, som vi kan tage føle på i vores hverdag.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk