Se, hvor flot Antarktis ser ud under isen
Antarktis putter sig normalt under et tykt tæppe af is, som er dannet over 30 millioner år - men nu viser forskere landskabet under isen frem.

Det er ikke første gang, vi hører, at havniveauet vil stige, hvis al is på Antarktis smelter. Indtil videre har forskere dog ikke kunnet sige noget om, hvor meget det vil stige.

I et projekt kaldet BedMap2, som er et samarbejde ledet af British Antarctic Survey, er Antarktis blevet klædt helt af, og et landskab af brede dale og bjergkæder ligger til skue.

Den viden om Antarktis' landskab skal hjælpe forskerne til at kunne forudsige, hvor stor betydning det vil få for havniveauet, hvis isen på Antarktis smelter.

Dybe gletsjer-dale og skjulte bjergkæder

Under de op til tre kilometer tykke lag is blev der blandt andet fundet kontinentets laveste punkt, dalen under Byrd-gletsjeren, der rækker hele 2.780 meter under havet. Punktet er så lavt, at det er det laveste på tværs af alle kontinenter.

Også Gamburtsev-bjergene, der spænder over samme areal som New York, dukkede frem fra et isdække på mere end 1,6 kilometer.

Billedet af det nøgne Antarktis er en nødvendighed for at kunne forudsige fremtidige stigninger i havene, beretter Michael Studinger, der er en af projektets forskere ifølge LiveScience:

Under det tykke tæppe af is gemmer der sig både store bjergkæder og dybe dale. (Ill.: NASA's Goddard Space Flight Center)

»For at kunne simulere den dynamiske respons mellem iskapper og ændrede klimaforhold såsom temperatur og sneophobning er vi nødt til at kende formen og strukturerne på grundfjeldet under iskapperne i et detaljeret niveau.«

Hidtil bedste viden om Antarktis’ landskab

Kortet over Antarktis' snefri landskab er lavet ud fra viden om overfladens højde, isens tykkelse og grundfjeldets topografi, der stammer fra tidligere satellit-undersøgelser lavet til lands, til vands og fra luften.

For at se gennem isen har forskere brugt forskellige teknikker såsom radar, lydbølger og elektromagnetiske værktøjer. Resultaterne af studiet er i februar blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Cryosphere.

Selvom kortet ikke er fuldstændigt, er det en markant forbedring i forhold til de eksisterende kort over Antartktis.

»Før havde vi regionalt overblik over topografien. Men det nye kort med dets højere opløsning viser selve landskabet – et komplekst landskab af bjerge, bakker, rullende sletter gennemskåret af dale, render og dybe kløfter,« udtaler Peter Fretwell, forsker ved British Antarctic Survey og hovedforfatter på studiet, ifølge LiveScience.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.