Nyopdaget dræber-frø: Et gram gift kan slå op til 80 mennesker ihjel
I Brasilien er et hold forskere stødt på to nye frøer, du ikke ønsker at kysse: Frøerne er på hovedet udstyret med pigge, der udsender et dødsensfarligt sekret. I et nyt studie anslås det, at 1 gram fra den giftigste af frøerne kan dræbe 300.000 mus eller 80 mennesker.

De to giftige frøarter, som forskere netop har opdaget på Brasiliens østlige savanner, er udstyret med pigge på næse, kæbe og ryg. Piggene fungerer som 'våben', der udsteder gift, der i værste tilfælde dræber fjenden på stedet. (Foto: livescience.com, Carlos Jared/Butantan Institute)

De to giftige frøarter, som forskere netop har opdaget på Brasiliens østlige savanner, er udstyret med pigge på næse, kæbe og ryg. Piggene fungerer som 'våben', der udsteder gift, der i værste tilfælde dræber fjenden på stedet. (Foto: livescience.com, Carlos Jared/Butantan Institute)

Man må lide for videnskaben. Det har et nysgerrigt forskerhold måttet sande på den hårde måde, da en hidtil ukendt frø i det østlige Brasilien kom lidt for tæt på.

Det var forskeren Carlos Jareds hånd, der ved et heldigt uheld kom i berøring med en af frøens (Corythomantis greeningi) dødbringende pigge.

Ud over en intens og fem timers vedvarende smerte, resulterede det i opdagelsen af en helt ny og farlig gift-frø, skriver Livescience.com.

»Styrken af giftigheden på huden er bemærkelsesværdig, og at sige vi blev overraskede over det, er en underdrivelse,« forklarer Edmund Brodie, der er medforfatter til studiet og herpetolog på Utah State University, til Livescience.com

Den ene giftigere end den anden

Heldigvis for Carlos Jared var det ikke den giftigste af de to nyopdagede frøarter, han stiftede bekendtskab med i første omgang. 

»Vi har ikke oplevet effekten af giften fra de mest giftige arter og håber ikke, at vi gør det,« siger Edmund Brodie.

I det nye studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, anslår forskerne, at 1 gram sekret fra den giftigste af frøerne, Aparasphenodon brunoi, kan dræbe 300.000 mus eller 80 mennesker, mens 1 gram sekret fra den mindre giftige Corythomantis greeningi kan slå 24.000 mus - eller 6 mennesker - ihjel.

Er man så uheldig at komme i berøring med de farlige frøer, skal der dog en rift i huden til, for at giften kan trænge ind i kroppen og lamme systemet.

Padde-forskning flyttet til »et helt nyt niveau«

Frøer med gift i hudkirtlerne er egentlig ikke noget nyt.

Til gengæld er det første gang nogensinde, at man ser en frø med pigge, der er i stand til at udstede selve giften. De to frøarter har utrolig fleksible halse, hvilket gør, at de kan vride sig fra side til side, når en fjende får fat i dem.

Vridet gør, at der øjeblikkeligt udsendes væske fra de dødbringende pigge.

»Padder har en bred vifte af hud-gifte, som er blevet studeret grundigt. Men denne form for giftighed, hvor frøen transmitterer sin gift som en flydende væske, er ikke fundet før. Det flytter studiet af padder til et helt nyt niveau,« siger Edmund Brodie til Livescience.com.

Forskerne fortsætter deres observationer af padderne på Brasiliens østlige savanner, men de er nu en del mere forsigtige og bruger robuste handsker, når de har direkte kontakt med frøerne.

Allerhelst vil de undgå den fysiske kontakt, da »selv en lille hudlæsion kan gøre, at giften kommer ind i kroppen,« forklarer Edmund Brodie.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.