Ny rekord: Astronomer måler lys fra 13 mia. år gammel galakse
Lyset fra galaksen EGS-zs8-1 har været mere end 13 milliarder år undervejs. Det blev udsendt, da universet kun var 670 millioner år gammelt, viser præcise målinger foretaget ved hjælp af et amerikansk kæmpeteleskop.

Lyset fra den tidlige galakse blev målt og analyseret ved hjælp af det ene af de store Keck-teleskoper på Hawaii. (Foto: Rick Peterson/WMKO)

Lyset fra den tidlige galakse blev målt og analyseret ved hjælp af det ene af de store Keck-teleskoper på Hawaii. (Foto: Rick Peterson/WMKO)

Ved hjælp af et af verdens største teleskoper har et internationalt hold af astronomer opfanget det svage lys fra en forholdsvis stor galakse, der var dannet, da universet kun var 670 millioner år gammelt.

Lyset fra galaksen har været mere end 13 milliarder år undervejs til Jorden, og i takt med, at universet har udvidet sig, er lyset så at sige blevet strakt ud - det er blevet rødforskudt.

Det er denne rødforskydning, som astronomerne nu har målt med stor nøjagtighed for galaksen, der har fået navnet EGS-zs8-1. Det er den hidtil tidligste galakse, der har fået målt sin rødforskydning så præcist, at forskerne med stor sikkerhed kan sige, hvornår lyset blev udsendt.

Opdagelsen beskrives i en artikel i den nye udgave af astronomi-tidsskriftet Astrophysical Journal Letters, og den kan også findes på preprint-serveren ArXiv.

Universets udvidelse har strakt lyset

»Vi ved jo godt, at der er fjerne galakser derude. Udfordringen er at finde dem og måle afstanden til dem,« fortæller professor Johan Fynbo fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han har ikke deltaget i det nye studie, men forsker selv i galakser i det tidlige univers.

»Det er uhyre svært at måle rødforskydningerne for de tidligste galakser, fordi de er så langt væk, så vi kun kan indfange ganske lidt lys fra dem. Men her har forskerne altså målt en rødforskydning baseret på en linje i spektret fra galaksen.«

Målingerne blev foretaget ved hjælp af det ene af de enorme Keck-teleskoper på Hawaii. De to teleskoper har hovedspejle, der er 10 meter i diameter.

Med et instrument kaldet MOSFIRE monteret på Keck 1 kunne forskerne analysere lyset fra den fjerne galakse. Specielt kunne de se, at det ultraviolette lys, der dengang for godt 13 milliarder år siden blev udsendt af brint i galaksen, nu er blevet rødforskudt helt over i det infrarøde.

Sådan ser den nyopdagede galakse ud set fra rumteleskopet Hubble. (Foto: NASA/ESA/, P. Oesch og I. Momcheva (Yale University) og 3D-HST/HUDF09/XDF Teams)

»Bølgelængden af lyset er blevet næsten 10 gange længere, end da det blev udsendt, fordi universet har udvidet sig i den mellemliggende tid,« siger Johan Fynbo.

Masser af stjerner lyste klart

Det lykkedes at opfange og analysere lyset, fordi galaksen lyste ganske stærkt tilbage i universets barndom. Den havde så mange stjerner, at dens masse var omkring 15 procent af Mælkevejens masse.

Der var fuld fart på stjernedannelsen i den unge galakse. Der blev dannet cirka 80 gange så mange stjerner, som der bliver dannet i vores egen galakse i dag, og mange af dem var store og lyste meget kraftigt.

Tidligere er der fundet mindre galakser, der tilsyneladende har været på spil endnu tidligere. For eksempel har vi skrevet om galaksen MACS0647-JD, som måske lyste op i universet, da det blot var 420 millioner år gammelt.

Her er dateringen dog mere usikker, fordi der ikke har været lys nok til en spektroskopisk analyse, fortæller Johan Fynbo:

»Her har forskerne i stedet kigger på lysfordelingen i forskellige filtre og vurderet rødforskydningen herudfra. Det kaldes fotometrisk rødforskydning. Men den metode er mindre præcis. Man kan kun være sikker på rødforskydningen, hvis man måler den spektroskopisk, som det er gjort med EGS-zs8-1.«

Nye teleskoper skal finde de første stjerner

Johan Fynbo er dog ikke i tvivl om, at de første stjerner og galakser opstod 3-400 millioner år efter Big Bang. Det siger teorierne for universets udvikling nemlig, og de skal nok blive bekræftet med astronomiske målinger, når nye og bedre teleskoper kommer til.

»Både rumteleskopet James Webb, der skal opsendes i 2018, og European Extremely Large Telescope, der er ved at blive bygget i Chile, har til formål at studere lys, der er ekstremt svagt og langt ude i det infrarøde område. Det er præcis, hvad der skal til for at finde de første stjerner,« slutter han.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk