Klon dit yndlingsæble
Har du et æbletræ, der giver helt perfekte æbler? Hvorfor så ikke udnytte årstiden - netop nu er tiden helt rigtig til at skabe nøjagtige kopier af dit yndlingsæble.

Det er ikke svært at ympe, eller klone, man skal bare skære meget præcist. (Foto: Kate Bjerg, Naturhistorisk Museum Aarhus)

Det er ikke svært at ympe, eller klone, man skal bare skære meget præcist. (Foto: Kate Bjerg, Naturhistorisk Museum Aarhus)

At ympe er det oldnordiske ord for at pode.

Podning er en ældgammel metode til at lave en kloning af et bestemt individ, så kloning er bestemt ikke noget nyt fænomen. Allerede Cato den Ældre omtaler det for godt 2.000 år siden.

Det er tid til at klone nu

Hvis man laver en klon af sit yndlingsæble, skærer man et enårigt skud af træet og sætter det over på en ny stamme.

Skuddet skal tages enten i december, når al vækst er stoppet, og så opbevares på køl, eller om foråret, lige når saftspændingen kommer – og det gør den nu!

Det er ikke svært at ympe

Man skærer to skråsnit med samme vinkel – et i skuddet og et i stammen på det nye æbletræ.

De to skråsnit placeres, så barken passer sammen, og der lægges en forbinding om, så snitfladerne kan gro sammen.

Skuddet vil danne en ny krone på stammen og give æbler, der smager nøjagtigt som æblerne på træet, det blev taget fra.

Man kan endda pode forskellige æblesorter på den samme stamme – måske har naboen et dejligt æbletræ. Det er ikke svært at ympe, man skal bare snitte præcist.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.