Kamæleoner bliver grønne af raseri
Evnen til at skifte farver er ikke bare kamæleonernes camouflage-funktion. De bruger den også til at vise deres styrke over for rivaliserende hanner, viser et nyt amerikansk studie.

Når dr. Bruce Banner bliver rigtig bister og går til angreb, vokser han til det kolossale, grønne monster Hulk. I virkelighedens verden reagerer kamæleoner på en lignende måde.

Som videoen herover illustrerer, bruger kamæleoner deres farveændrings-evner til andet end bare at gemme sig med. I forsøget kan du se, hvordan de to kamæleonhanner bruger deres evner, når de puster sig op inden en kamp.

Deres farver intensiveres og bliver klarere, når de strides over territorier eller en bestemt hun.

Det er forskere fra Arizona State University i USA, der har undersøgt grundene til kamæleoners farveskift. Studiet er udgivet i tidsskriftet Biology Letters

Farverne styrker kropssprog

I studiet har forskerne blandt andet undersøgt, hvilken betydning farveskiftene har i kampene. Til forsøgene brugte de hanner af arten yemenkamæleoner, Chamaeleo calyptratus, som er kendte for deres rige farvepalette.

Når de skifter farver i forbindelse med et klammeri, sender de klare signaler til modstanderen og styrker deres kropssprog, beretter forskerne i det nye studie.

Video: Russell Ligon / Arizona State University

Farverne skifter fra det neutrale stadies brunlige nuancer til skrigende grønne, gule og orange kulører i kampmodus.

Kampene er afgjort, inden de starter

Hver kamæleon har sit mønster. Strukturen og farverne har afgørende betydning for, hvilken kamæleon der går sejrrig fra krigszonen. For eksempel går hanner, der viser striber i kraftige farver, oftere til angreb end andre. 

Kamæleonerne med de kraftigste farver har samtidig den største chance for at vinde, viser det nye amerikanske studie. Derudover øger hurtige farveskift i hovedet chancen for at vinde kampen. 

»Ved at bruge kraftige faresignaler og ændre fysisk fremtoning dramatisk, bliver kamæleonkroppene næsten til en reklametavle. Vinderen af kampen er ofte afgjort, allerede før de rent faktisk har fysisk kontakt,« udtaler ph.d.-studerende Russell Ligon, der er medforfatter på studiet, i en pressemeddelelse fra Arizona State University.

Faktisk medfører de markante farveskift oftest, at kampene er overstået inden de går i gang, fordi den ene part skræmmes væk af modstanderens farver.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.