Kamæleoner bliver grønne af raseri
Evnen til at skifte farver er ikke bare kamæleonernes camouflage-funktion. De bruger den også til at vise deres styrke over for rivaliserende hanner, viser et nyt amerikansk studie.

Når dr. Bruce Banner bliver rigtig bister og går til angreb, vokser han til det kolossale, grønne monster Hulk. I virkelighedens verden reagerer kamæleoner på en lignende måde.

Som videoen herover illustrerer, bruger kamæleoner deres farveændrings-evner til andet end bare at gemme sig med. I forsøget kan du se, hvordan de to kamæleonhanner bruger deres evner, når de puster sig op inden en kamp.

Deres farver intensiveres og bliver klarere, når de strides over territorier eller en bestemt hun.

Det er forskere fra Arizona State University i USA, der har undersøgt grundene til kamæleoners farveskift. Studiet er udgivet i tidsskriftet Biology Letters

Farverne styrker kropssprog

I studiet har forskerne blandt andet undersøgt, hvilken betydning farveskiftene har i kampene. Til forsøgene brugte de hanner af arten yemenkamæleoner, Chamaeleo calyptratus, som er kendte for deres rige farvepalette.

Når de skifter farver i forbindelse med et klammeri, sender de klare signaler til modstanderen og styrker deres kropssprog, beretter forskerne i det nye studie.

Video: Russell Ligon / Arizona State University

Farverne skifter fra det neutrale stadies brunlige nuancer til skrigende grønne, gule og orange kulører i kampmodus.

Kampene er afgjort, inden de starter

Hver kamæleon har sit mønster. Strukturen og farverne har afgørende betydning for, hvilken kamæleon der går sejrrig fra krigszonen. For eksempel går hanner, der viser striber i kraftige farver, oftere til angreb end andre. 

Kamæleonerne med de kraftigste farver har samtidig den største chance for at vinde, viser det nye amerikanske studie. Derudover øger hurtige farveskift i hovedet chancen for at vinde kampen. 

»Ved at bruge kraftige faresignaler og ændre fysisk fremtoning dramatisk, bliver kamæleonkroppene næsten til en reklametavle. Vinderen af kampen er ofte afgjort, allerede før de rent faktisk har fysisk kontakt,« udtaler ph.d.-studerende Russell Ligon, der er medforfatter på studiet, i en pressemeddelelse fra Arizona State University.

Faktisk medfører de markante farveskift oftest, at kampene er overstået inden de går i gang, fordi den ene part skræmmes væk af modstanderens farver.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.