Jorden kan være på kollisionskurs med Mars eller Venus
Om et par milliader år kan det være slut med vores planet. Nye beregninger viser, at der er en lille, men reel risiko for, at Jorden støder sammen med en af sine naboer.

Ustabile planetbaner kan ende med kollisioner i solsystemet om nogle milliarder år, viser nye simuleringer. (Illustration: NASA/J Vidal-Madjar/IMCCE-CNRS)

Ustabile planetbaner kan ende med kollisioner i solsystemet om nogle milliarder år, viser nye simuleringer. (Illustration: NASA/J Vidal-Madjar/IMCCE-CNRS)

Solsystemet er langt fra så stabilt, som vi går og forestiller os. Og det er slet ikke sikkert, at Jorden vil kredse om solen indtil vores lokale stjerne langsomt brænder ud.

Nye simuleringer på supercomputere viser, at der er en lille risiko for, at Jorden om nogle milliarder år kolliderer med Venus eller Mars.

Det er de to franske astronomer Jacques Laskar og Mickael Gastineau fra Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides i Paris, som har undersøgt, hvad bittesmå ændringer i Merkurs kredløbs om solen kan betyde.

Deres resultater offentliggøres i dagens udgave af det videnskabelige tidsskrift Nature.

Kaos i solsystemet

Laskar og Gastineau har kørt 2.501 simulationer af solsystemets udvikling i de næste fem milliarder år. I cirka en procent af tilfældene opstod der så store ustabiliteter i Merkurs bane at den lille planet skabte ravage hos naboerne.

Nogle af de kaotiske scenarier medførte, at hele systemet af indre planeter i solsystemet efter 3,3 milliarder år blev kaotisk og i nogle af tilfældene endte det for Jorden med en kollision med Venus eller Mars.

Jacques Laskar er dog selv ganske rolig ved dommedagsscenariet:

»Vi er sikre på, at der ikke sker noget i de næste 100 millioner år,« siger han til Science News.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk