Hinode finder kilden til solvinden
Den japanske satellit Hinode har netop fundet en forklaring på, hvad det er for en proces, der skaber solvinden. Opdagelsen er et stort gennembrud i forståelsen af Solen.

Hinode har afsløret op mod 240 elektromagnetiske jets, som udsendes fra Solens korona. Det er disse jets, der producerer de såkaldte Alfvén-bølger.(Foto: NASA)

Hinode har afsløret op mod 240 elektromagnetiske jets, som udsendes fra Solens korona. Det er disse jets, der producerer de såkaldte Alfvén-bølger.(Foto: NASA)

Et internationalt hold astronomer har for nylig fundet kilden til solvinden, ved hjælp af den japanske sol-satellit Hinode. Processen har været beskrevet teoretisk i årevis, men det er først nu, takket være af den japanske sol-satellit Hinode, at forskerne har været i stand til at få teorien bekræftet med observationer.

Forskerne har længe haft en teori om, at Solvinden bliver drevet af såkaldte Alfvén-bølger, der opstår når turbulens i Solens indre skubber rundt med Solens magnetfelt. Men disse bevægelser sker på meget lille skala, og hidtil har forskernes teleskoper ganske enkelt ikke været gode nok til at man har kunnet følge denne proces.

Magnetfeltlinjer kolliderer og skaber jets Opdagelsen blev bl.a. gjort med Hinode's højtopløselige Røntgen-teleskop, som kiggede dybt ned i Solens korona. I koronaen kan man se et hav af små lyse pletter, hvor Solens magnetfelt er særligt kraftigt.

Pletterne genererer magnetfeltlinjer med forskellig "ladning", som går ud fra Solens overflade. Når magnetfeltlinjer med modsat "ladning" møder hinanden, udsendes der en jet, der skyder ud gennem Solens atmosfære og trækker stof-partikler med sig. Samtidigt producerer jets de elektromagnetiske Alfvénbølger, som også puffer til de kosmiske partikler, der strømmer ud fra Solen.

Forskerne har længe vidst, at der blev dannet jets i Solens korona, men de er overrasket over at se, hvor stort antallet er. Umiddelbart havde de regnet med at finde nogle få stykker, men Hinode fandt 240. Antallet er så stort, så jets, og dermed også Alfvénbølgerne, kan opfattes som en afgørende drivkraft for Solvinden.

Om Hinode

Den japanske satellit Hinode blev opsendt i september 2006 for at studere Solens magnetfelt, og hvordan dets eksplosive energi bevæger sig igennem de forskellige lag af Solens atmosfære. Projektet er et samarbejde mellem NASA og rumargenturerne for japan, England, Norge.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker