Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider
Mikroskopisk zebrafisk, blodsugende flåt og udsplattet flagermus. Se vinderbillederne fra Wellcome Images Awards 2014 der hylder videnskabens flotteste - og mest mystiske fotografier.

Wellcome Images Awards 2014 har netop kåret 18 af videnskabens mest ekstraordinære billeder. 

Resultatet er nogle helt utroligt fascinerende og teknisk nørdede fotografier, der leder tankerne hen på Bennys badekar med et orgie af farvelade, mikroskopiske organismer og fantasifulde 'monstre'.

De nykårede fotografier lever alle op til kravet om, at de skal fortælle en spændende historie fra videnskabens verden og overraske med underfundige nye foto-teknikker, som både forskere og 'almindelige' dødelige kan lære en masse af.

Se eksempler på nogle af de fantastiske vinderbillder i galleriet.

Benhård konkurrence

De 18 fotografier blev først fundet efter flere runder med udvælgelse blandt ca. 150 billeder. En proces, der ifølge dommerne i en præsentationsvideo udsendt i forbindelse med Wellcome Images Awards 2014 trækker tænder ud.

Mange af fotografierne er nemlig så originale, at selv dommerne ofte har svært ved at gætte, hvordan billederne er blevet fremstillet, og hvad de rent faktisk forestiller - i al fald før luppen tages i brug.

Videnskab du forstår

Et af de vigtigste formål med Wellcome Images Awards er at give den brede befolkning et anderledes kig ind i videnskabens verden. Den kan til tider være svær at gennemskue, hvis man ikke lige er forsker eller professor. Men netop fotografiet kan med dets simple og kraftfulde virkemidler vise, hvad videnskaben er i stand til at udrette - og endda på en sjov og anderledes måde.

Vinderbillederne udstilles i en begrænset periode på: Glasgow Science Centre, Museum of Science and Industry i Manchester, Techniquest i Cardiff, W5 i Belfast, Anglia Ruskin University i Cambridge og Wellcome Trust i London.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.