Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider
Mikroskopisk zebrafisk, blodsugende flåt og udsplattet flagermus. Se vinderbillederne fra Wellcome Images Awards 2014 der hylder videnskabens flotteste - og mest mystiske fotografier.

Wellcome Images Awards 2014 har netop kåret 18 af videnskabens mest ekstraordinære billeder. 

Resultatet er nogle helt utroligt fascinerende og teknisk nørdede fotografier, der leder tankerne hen på Bennys badekar med et orgie af farvelade, mikroskopiske organismer og fantasifulde 'monstre'.

De nykårede fotografier lever alle op til kravet om, at de skal fortælle en spændende historie fra videnskabens verden og overraske med underfundige nye foto-teknikker, som både forskere og 'almindelige' dødelige kan lære en masse af.

Se eksempler på nogle af de fantastiske vinderbillder i galleriet.

Benhård konkurrence

De 18 fotografier blev først fundet efter flere runder med udvælgelse blandt ca. 150 billeder. En proces, der ifølge dommerne i en præsentationsvideo udsendt i forbindelse med Wellcome Images Awards 2014 trækker tænder ud.

Mange af fotografierne er nemlig så originale, at selv dommerne ofte har svært ved at gætte, hvordan billederne er blevet fremstillet, og hvad de rent faktisk forestiller - i al fald før luppen tages i brug.

Videnskab du forstår

Et af de vigtigste formål med Wellcome Images Awards er at give den brede befolkning et anderledes kig ind i videnskabens verden. Den kan til tider være svær at gennemskue, hvis man ikke lige er forsker eller professor. Men netop fotografiet kan med dets simple og kraftfulde virkemidler vise, hvad videnskaben er i stand til at udrette - og endda på en sjov og anderledes måde.

Vinderbillederne udstilles i en begrænset periode på: Glasgow Science Centre, Museum of Science and Industry i Manchester, Techniquest i Cardiff, W5 i Belfast, Anglia Ruskin University i Cambridge og Wellcome Trust i London.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.