Danske studerende vinder fornem Harvard-pris
Et hold bachelorstuderende fra Aarhus Universitet har vundet både publikumsprisen og prisen for bedste præsentation ved Harvard University's konkurrence i at designe biomolekyler.

Hvert år dyster verdens dygtigste nanoteknologistuderende om hæder og ære ved BIOMOD på Harvard University.  Det er en designkonkurrence, hvor de studerende dyster mod hinanden i at udtænke og udføre projekter med designede biomolekyler og i at præsentere deres resultater på en kreativ og formidlende måde.

For to år siden resulterede det i en flot førsteplads til en gruppe danske studerende fra Aarhus Universitet.

I år har Nano Creators, et nyt hold bachelorstuderende fra Aarhus Universitet, udmærket sig i den sidste kategori, da de både vandt publikumsprisen og prisen for bedste præsentation.

Nano Creators præsenterede deres projekt som en James Bond-film, hvor kræften var skurken, og medicinen var 007's ultimative våben, udviklet af de geniale folk i Q's laboratorium. Du kan se videoen øverst i artiklen.

Nanomedicin serveret mod kræft

Holdets projekt handlede om, hvordan man kan skabe nanomedicin, der virker som et målrettet våben mod kræft.

Holdet bag Nano Creators: Ane Helene Langvad Andreassen, Minh Lon Lu, Caroline Filippa Langfeldt Knabe, Malthe Hansen-Bruun, Mikkel Bach Skovsgaard, Nadia Nasser Petersen, Veronica Liv Andersen og Julie Stokkebro Schmøkel.

De studerende har designet en serveringsbakke med låg, der skal bruges til at servere en giftig cocktail specifikt mod de farlige kræftceller, der forårsager metastaser.

Holdet har fremstillet serveringsbakken ved hjælp af DNA-'origami-metoden', og har produceret de giftige kemiske og biologiske cocktails i laboratoriet, men nåede ikke helt i hus med det endelige kræft-detektor system, der  viste sig at være særdeles vanskeligt at fremstille.

Tværfagligt samarbejde

Holdet bag Nano Creators læser nanoscience, molekylærbiologi eller kemi på Aarhus Universitet og har sammen lavet et alternativt bachelorprojekt med teamarbejde og tværfaglighed i højsædet. Nano Creators har lavet deres forskning i tre forskellige laboratorier ved Center for DNA nanoteknologi.

Igennem et år er projektet gået hele vejen fra brainstorm og idé, over laboratoriearbejde og bachelorrapport for til slut at munde ud i præsentationen af deres arbejde på wiki, video og ved en mundtlig præsentation på Harvard.

Førstepladsen ved BIOMOD gik til det tyske hold 'DNA diamonds'.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.