Danmark drukner i havet, hvis vi bruger al fossilt brændstof
Nedsmeltning af Antarktis, havstigninger på 60 meter og et druknet Danmark. Sådan vil virkeligheden se ud i fremtiden, hvis vi brænder al Jordens kendte fossile brændstof af over de næste 500 år.

Hvis vi bruger al det fossile brændstof, vi kender til, vil Danmark om tusinder af år være næsten helt begravet i havet. Det viser et nyt studie. (Foto: My flood map)

Hvis vi bruger al det fossile brændstof, vi kender til, vil Danmark om tusinder af år være næsten helt begravet i havet. Det viser et nyt studie. (Foto: My flood map)

 

Som et andet Atlantis ligger landet under vand. Enkelte steder i Jylland strækker sig op af den blå havgrav, mens Bornholms kyster grådigt er blevet ædt af oceanet.

Sådan vil Danmarkskortet se ud i fremtiden, hvis vi over de næste 500 år brænder alt det fossile brændstof af, vi kender til. Det er usikkert, hvor længe der vil gå, men udsigten for scenariet er på nogle tusinder af år.

Det vil nemlig betyde, at næsten al isen på Antarktis vil smelte og få verdenshavene til at stige med mellem 50 og 60 meter. Det viser et studie, som netop er blevet publiceret i Science Advances.

»Det er jo nærmest en eksistentiel trussel, når man kigger langt ud i fremtiden. Samtidig skal man huske, at det tager tusinder af år, og at vi kan nå at flytte os meget. Men det betyder praktisk taget, at det er hele Danmark, som holder op med at eksistere,« siger lektor ved Center for Is og Klima på Københavns Universitet Aslak Grinsted, som ikke er involveret i det nye studie.

Du kan selv lege med vandstanden og se, hvilke lande og byer der bliver oversvømmet på dette interaktive kort.

Det betyder praktisk taget, at det er hele Danmark, som holder op med at eksistere.

Aslak Grindsted, Københavns Universitet, NBI

New York og Washington under vand

Forskerne har lavet en klimamodel, som viser, hvordan udviklingen af isen vil se ud over de næste 10.000 år, alt efter hvor meget CO2 vi slipper ud i atmosfæren.

Hvis vi brænder alt det fossile brændstof, som vi kender til, af, betyder det ifølge forskerne, at vi skal brænde 10.000 gigaton af. Til sammenligning har vi frem til i dag afbrændt omkring 400 gigaton.

Og det er naturligvis ikke kun Danmark, som vil opleve at blive opslugt af havet, hvis vi brænder alle 10.000 gigaton af. I USA vil byer som New York og Washington DC også blive begravet i de blå bølger.

»Hvis vi ikke stopper med at dumpe vores overskydende CO2 op i himlen, vil land, som i dag er hjem for mere end en milliard mennesker, en dag ligge under vand,« siger en af forskerne bag studiet professor Ken Caldeira fra Carnegie Institution for Science i en pressemeddelelse.

Kulstof har konsekvenser i tusinder af år

Kulstoffet i atmosfæren har store og langvarige konsekvenser for klimaet, men når man i dag sætter klimamål, gøres det som regel med et perspektiv på hundrede år. Tidsskalaen for havniveaustigninger er dog meget længere, fortæller Peter Langen ph.d. og klimaforsker ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Han har læst det nye studie, men har ikke været en del af det.

»Bidraget fra Antarktis over de næste 100 år får forskerne til at være -6 til 14 cm - det vil sige næsten ingenting. På 100 år vil der altså næsten ikke ske noget. Men det betyder ikke, at den hellige grav er velforvaret, for det kommer senere,« siger han.

Selvom man holder op med at brænde fossilt brændstof af efter de 500 år, vil CO2'en nemlig blive hængende i atmosfæren i tusinder af år og langsomt varme kloden op.

»Hvis det sker, forbliver temperaturen forhøjet i forhold til nu. Og den forhøjelse og temperaturstigning er så nok til at afsmelte Antarktis helt eller delvist,« siger Peter Langen.

To meters stigning, hvis alt går godt

Men det behøver ikke at gå så galt. Ved et klimatopmøde i 2009 blev verdens ledere enige om at lave et såkaldt to graders mål. Det betyder, at vi maks må have varmet kloden op med to grader frem til år 2100 i forhold til de før-industrielle temperaturer. Pt, i 2015, ligger vi på omtrent én grad.

Hvis to graders målet overholdes, behøver Danmark ikke drukne inden for de næste tusinder af år, for så vil havstigningen kunne holdes på knap to meter, viser studiet. To meter vil dog stadig få konsekvenser. Byer som Amsterdam - og herhjemme, Tønder og Rødby - vil ligge under vand.

»Den gode nyhed er, at hvis vi holder to graders målet, bliver Antarktis ikke destabiliseret i en sådan grad, at vi får ekstreme havniveauændringer derfra. Men det er problematisk i den forstand, at selvom det ikke er to meter, vi behøver at håndtere inden for de næste 100 år, så skal vi stadig finde på en måde at indrette verden på, så vi alle sammen kan være her med havniveaustigninger på to meter om tusinder af år,« siger Peter Langen.

Svært at nå to graders målet

Vi skal dog være meget dygtige, hvis vi skal holde os inden for to graders målet, vurderer Peter Langen.

»De scenarier, hvor vi er næsten sikre på at holde os inden for to graders målet, omfatter alle væsentlige reduktioner i udslippet i forhold til det nuværende udslip,« siger han.

Han påpeger, at vi forhåbentlig ikke kommer i nærheden af at brænde så meget fossilt brændstof af, som det beskrives i det nye studie. Alligevel mener Peter Langen godt, at vi kan lære noget af det nye studie.

»Det, vi som menneskehed gør over de næste par hundrede år, har indflydelse på, hvad der sker over adskillige tusinder af år. Så der vil sidde mennesker om mange tusinder af år og kigge tilbage på det, vi gør lige nu, og have en mening om, hvorvidt det var rigtigt. I den sammenhæng er den her viden vigtig,« slutter han.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk