Videnskab.dk fremmer samarbejde mellem grønlandske forskere og journalister
For meget forskning i Grønland når aldrig ud til lokalbefolkningen. Det skal et øget samarbejde mellem journalister og forskere være med til at ændre på.
workshop Grønland

Redaktør for Forskerzonen Anders Høeg Lammers og videnskabsjournalist Lise Brix bragte deres viden og erfaringer i spil under workshoppen. (Foto: Emil Nørgaard Stach) 

Redaktør for Forskerzonen Anders Høeg Lammers og videnskabsjournalist Lise Brix bragte deres viden og erfaringer i spil under workshoppen. (Foto: Emil Nørgaard Stach) 

Store dele af den forskning, der finder sted i Grønland, når aldrig at blive formidlet til lokalbefolkningen, og derfor skal nye tiltag, som Videnskab.dk er en del af, være med til at vende tendensen. 

Arctic Hub, en platform for polarforskere og arktiske interesser, har afholdt en workshop i Nuuk, hvor lokale journalister og forskere blev udstyret med værktøjer til at samarbejde om at få mere viden ud til de grønlandske borgere.

Videnskab.dk har bistået med at etablere workshoppen. Afsættet er mange års erfaring med såvel videnskabsjournalistik og forskningsformidling samt undervisning og kurser på begge områder. Et makkerpar bestående af en erfaren videnskabsjournalist og redaktøren for Forskerzonen, Videnskab.dk’s univers med forskernes egen formidling, bragte deres viden og erfaringer i spil.

»Forskere og journalister er nødt til at forstå hinandens metoder lidt bedre. Det, jeg personligt tager med mig fra workshoppen, er: Simplificer, simplificer, simplificer,« siger Rachael Lorna Johnstone, der er professor i jura på Ilisimatusarfik, der på dansk hedder Grønlands Universitet.

Under den fælles workshop blev forskerne trænet i at gøre deres forskning mere forståelig for den brede befolkning, mens journalisterne fik værktøjer til, hvordan de kan blive bedre til at finde nyheder om grønlandsk forskning.

Nyheder til Grønland

Videnskabsjournalist Lise Brix delte ud af sin erfaring ved workshoppen i Nuuk. (Foto: Emil Nørgaard Stach) 

Workshoppen sluttede af med, at de tilstedeværende forskere og journalister skrev en gensidigt forpligtende hensigtserklæring. Her forpligtede forskerne sig blandt andet til at tale et enkelt og letforståeligt sprog, mens journalisterne lovede at give forskerne tid til at forberede sig til interviews, så de får bedre svar.

»Der var ikke nogen barriere mellem os, for vi havde alle sammen den samme interesse,« siger Aviâja Kilime, der er journalist på KNR, Grønlands radio. Det samme oplevede Kassaaluk Kristensen, journalist på avisen Sermitisiaq.AG. 

»Det var en rigtig god mulighed for brobygning. Der kommer mere åbenhed og vilje til at samarbejde, når vi mødes på den her måde.«

Hos både forskere og medier er der heldigvis en stigende opmærksomhed og forståelse for den dialog mellem forskere og mediefolk, som det kræver at få mere viden ud til lokalbefolkningen, siger chefredaktør på Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund. 

»Det er vigtigt at få formidlet viden om forskning ud til befolkningen, og at det foregår på en god og konstruktiv måde. Vi oplever en stigende interesse fra begge parter – hos medierne for at dække forskning og hos forskerne for at dele deres viden bredt. Det er et godt udgangspunkt for brobygning til gavn for befolkningen,« siger Vibeke Hjortlund. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk