Store dele af den forskning, der finder sted i Grønland, når aldrig at blive formidlet til lokalbefolkningen, og derfor skal nye tiltag, som Videnskab.dk er en del af, være med til at vende tendensen.
Arctic Hub, en platform for polarforskere og arktiske interesser, har afholdt en workshop i Nuuk, hvor lokale journalister og forskere blev udstyret med værktøjer til at samarbejde om at få mere viden ud til de grønlandske borgere.
Videnskab.dk har bistået med at etablere workshoppen. Afsættet er mange års erfaring med såvel videnskabsjournalistik og forskningsformidling samt undervisning og kurser på begge områder. Et makkerpar bestående af en erfaren videnskabsjournalist og redaktøren for Forskerzonen, Videnskab.dk’s univers med forskernes egen formidling, bragte deres viden og erfaringer i spil.
»Forskere og journalister er nødt til at forstå hinandens metoder lidt bedre. Det, jeg personligt tager med mig fra workshoppen, er: Simplificer, simplificer, simplificer,« siger Rachael Lorna Johnstone, der er professor i jura på Ilisimatusarfik, der på dansk hedder Grønlands Universitet.
Under den fælles workshop blev forskerne trænet i at gøre deres forskning mere forståelig for den brede befolkning, mens journalisterne fik værktøjer til, hvordan de kan blive bedre til at finde nyheder om grønlandsk forskning.
Workshoppen sluttede af med, at de tilstedeværende forskere og journalister skrev en gensidigt forpligtende hensigtserklæring. Her forpligtede forskerne sig blandt andet til at tale et enkelt og letforståeligt sprog, mens journalisterne lovede at give forskerne tid til at forberede sig til interviews, så de får bedre svar.
»Der var ikke nogen barriere mellem os, for vi havde alle sammen den samme interesse,« siger Aviâja Kilime, der er journalist på KNR, Grønlands radio. Det samme oplevede Kassaaluk Kristensen, journalist på avisen Sermitisiaq.AG.
»Det var en rigtig god mulighed for brobygning. Der kommer mere åbenhed og vilje til at samarbejde, når vi mødes på den her måde.«
Hos både forskere og medier er der heldigvis en stigende opmærksomhed og forståelse for den dialog mellem forskere og mediefolk, som det kræver at få mere viden ud til lokalbefolkningen, siger chefredaktør på Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund.
»Det er vigtigt at få formidlet viden om forskning ud til befolkningen, og at det foregår på en god og konstruktiv måde. Vi oplever en stigende interesse fra begge parter – hos medierne for at dække forskning og hos forskerne for at dele deres viden bredt. Det er et godt udgangspunkt for brobygning til gavn for befolkningen,« siger Vibeke Hjortlund.