Unge fodboldspillere brænder alt for tidligt ud
Op til en ud af fire unge fodboldspillere i engelske eliteklubber har oplevet symptomer på udbrændthed.

Talentudvikling inden for fodbold kan, når det er værst, fostre et miljø med præstationsangst og symptomer på udbrændthed – alt sammen i et forsøg på at blive den næste Beckham. (Foto: Colourbox)

Talentudvikling inden for fodbold kan, når det er værst, fostre et miljø med præstationsangst og symptomer på udbrændthed – alt sammen i et forsøg på at blive den næste Beckham. (Foto: Colourbox)

Jagten på de største talenter begynder tidligt i nutidens fodboldcirkus.

Der er meget pres, og kun få kommer igennem nåleøjet og får lov til at udleve drømme om at blive professionel fodboldspiller.

Det tidlige præstationsfokus i klubbernes ungdomsafdelinger kan sætte glæden ved fodbold på spil, viser resultaterne af en ny undersøgelse.

Spillerne får præstationsangst

»En del unge udøvere viser tegn på kronisk stress, udmattelse og desillusion i en ung alder,« siger Andrew P. Hill, som er tilknyttet University of Leeds og er en af forskerne bag det nye studie.

»Det kan være hårdt. Når det er værst, snakker vi om et miljø, som kan udvikle, fostre og opretholde et tankesæt, hvor spillerne går for meget op i at blive den næste David Beckham,« siger Andrew P. Hill.

For hvilken klub ønsker ikke at fostre spillertyper som David Backham? Engelske topklubber bruger da også mange hundrede millioner kroner om året i jagten på fremtidens enere.

Bliver irritable og nedstemte

Det nye studie har set på forholdet mellem tidlig perfektionisme og spillernes psykiske reaktioner.

Den omfatter 167 udøvere i alderen 13-16 år ved talentprogrammer hos otte klubber.

En af fire har oplevet symptomer på udbrændthedssyndrom (se faktaboks) af og til. Én ud af hundrede siger, at de oplever den slags symptomer ofte, oplyses det i en pressemeddelelse fra University of Leeds.

Fakta

Udbrændthedssyndrom er en psykologisk tilstand hos personer som over længere tid har oplevet stor arbejdsbelastning, som har overskredet trivselsniveauet og medført øget følelsesmæssigt pres og slid.

Miljøfaktorer er bl.a. et stort arbejdspres over tid, samt svag kontrol med arbejdsopgaverne.

Arbejde, som kan indebære meget kritik og bebrejdelser, øger også risikoen for udbrænthed. De første symptomer er ofte irritabilitet og generel nedstemthed.

Personen føler sig i stigende grad udmattet og trækker sig tilbage fra sociale kontakter og fritidsaktiviteter, som tidligere gav glæde.

Gradvist udvikles symptomer, som man også ser ved depressioner. I sin mest udtalte form kan udbrændthed forstås som udmattelsesdepression. Behandling som ved depressioner vil ofte være påkrævet og nødvendigt.

Kilde: Store Norske Leksikon

Blandt de første symptomer ses ofte irritabilitet og generel nedstemthed. Senere kan personen i stigende grad føle sig udmattet.

Perfektionisme kan være tungt at bære

Særligt spillere, som oplever det som svært, at andre lægger meget pres på dem, og som frygter at lave fejl, havde høj risiko for at kunne blive ramt af udbrændthed, ifølge pressemeddelelsen.

»Perfektionisme kan være en stærk drivkraft, men kan også være tung at bære for udøveren, når tingene ikke går så godt,« siger Andrew P. Hill.

Spillere, som ikke var så perfektionistiske i sig selv, og udøvere som mest følte det pres, de lagde på sig selv, var mindre sårbare.

Det nye studie viser, at såvel trænere som klubkammerater og forældre kan bidrage til et øget fokus på perfektion.

Begynder senere i Norge

Når spillere ved de store klubbers talentakademier er 13-16 år, har de allerede været igennem flere udskilningsrunder. Hvert år oplever en andel af talentspillerne, at de ikke får lov til at fortsætte.

Internationalt begynder klubber i dag satsningen på unge spillere tidligt, fra 7-8 års alderen, for eksempel i den hollandske storklub Ajax.

I Norge er det almindeligt at starte med en mere direkte satsning på talenterne i ungdomsfodbold, som er defineret fra 13-19 års alderen.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.