Traumatiserede soldater skal tænke positivt
Et amerikansk pilotstudie viser, at soldater med posttraumatisk stresssyndrom skal tænke positivt. Det kan hjælpe dem med at genvinde kontrol over deres eget liv og få større gavn af behandling.

Ved at få PTSD-soldaterne til at huske selvbiografiske minder, hvor de har været succesfulde, opført sig heltemodigt eller på anden måde haft positive oplevelser, kan man påvirke deres opfattelse af dem selv, så de oplever mere kontrol med deres eget liv. (Foto: Colourbox)

Ved at få PTSD-soldaterne til at huske selvbiografiske minder, hvor de har været succesfulde, opført sig heltemodigt eller på anden måde haft positive oplevelser, kan man påvirke deres opfattelse af dem selv, så de oplever mere kontrol med deres eget liv. (Foto: Colourbox)

Kun halvdelen af soldater med posttraumatisk stress-syndrom får glæde af den behandling, de får tilbudt.

Men det kan muligvis ændres med ganske simple midler.

Foreløbige resultater fra et amerikansk pilotstudie indikerer nemlig, at det at tænke på positive oplevelser, hvor soldaten har haft kontrol over sit eget liv, oplevet succes eller opført sig modigt, kan gøre dem mere tilgængelige for behandling.

Det skyldes ifølge forskeren bag studiet, Adam Brown, fra New York University, at de positive minder giver soldaterne en stærkere oplevelse af, at de kan kontrollere deres eget liv og påvirke deres omgivelser.

Adam Brown har netop været i Danmark til en stor konference om såkaldt 'selvbiografisk hukommelse' på Aarhus Universitet, hvor Videnskab.dk mødte ham.

Ændret selvopfattelse hos PTSD-soldater

I forsøgene, der indtil videre har involveret 20 amerikanske kampveteraner fra Irak og Afghanistan-krigene, forsøger Adam Brown at påvirke forsøgspersonernes selvbiografiske hukommelse.

Fakta

De 20 soldater i forsøget er delt op i to grupper, hvor den ene gruppe skulle huske tre positive selvbiografiske minder, mens den anden skulle huske tre selvvalgte selvbiografiske minder.

Begge grupper huskede, overraskende ifølge forskeren, oplevelser fra deres tid i militæret, og det får Adam Brown til at advare mod, at man som terapeut opfatter - og iscenesætter - udsendelsen som noget rent negativt.

Soldaterne har tydeligvis også gode minder fra deres udsendelse.

Selvbiografisk hukommelse er den del af vores hukommelse, der handler om ting, vi selv har oplevet, og den definerer i høj grad, hvordan vi opfatter os selv.

Hos soldater med PTSD har deres selvopfattelse ofte ændret sig, så de opfatter sig selv som mindre effektive og mindre i kontrol med deres eget liv.

»Vores studier viser at ved at få soldaterne til at huske tre selvbiografiske minder, hvor de har været succesfulde, opført sig heltemodigt eller på anden måde haft positive oplevelser, kan vi påvirke deres opfattelse af dem selv, så de oplever mere kontrol med deres eget liv,« fortæller Adam Brown.

Soldater løste opgaver bedre

Den mere positive selvopfattelse viste sig i de efterfølgende tests, hvor soldaterne, der havde været opdelt i to grupper, skulle gennemføre to opgaver, der testede henholdsvis deres fremtidsforestillinger og deres evne til at tage effektive beslutninger – to øvelser der er svære for personer med PTSD.

»Gruppen af soldater, der havde tænkt positivt, kunne bedre forestille sig at være målorienterede, aktive og succesfulde i fremtiden,« fortæller Adam Brown.

Det samme viste sig i opgaven, hvor de skulle løse et problem. Soldaterne blev præsenteret for en militærrelateret problemstilling, men de fik kun oplysninger om start– og slutpunkt. Hvordan de to punkter skulle forbindes, skulle soldaterne selv udtænke.

Fakta

Om forskeren:

Adam Brown er klinisk psykolog og ph.d. Han er ansat ved New York University.

Hans primære forskningsinteresser er, hvordan man kan ændre på folks selvopfattelse, og hvordan det påvirker hukommelse, beslutningstagen mv.

»De soldater, der havde tænkt positivt, fandt på flere problemløsende skridt i opgaven, og de strategier, de fandt på, blev vurderet som mere effektive,« fortæller forskeren.

Ny tilgang til PTSD-behandling

Soldaternes resultater i de to tests indikerer ifølge Adam Brown, at positiv tænkning på længere sigt måske vil kunne forebygge PTSD eller hjælpe nogle af 50 procent, der ikke får glæde af behandlingen.

Den nuværende behandling for PTSD er baseret på, at patienten skal huske deres mest traumatiske begivenhed igen og igen sammen med en terapeut.

Idéen er ifølge Adam Brown, at patienten i nogen grad vænner sig til den intense frygt, som han eller hun forbinder med begivenheden, men også at begivenheden bliver forbundet med nogle nye informationer.

Målet er, at patienterne holder op med at generalisere mindet, så en traumatisk begivenhed på en togstation ikke bliver til en forventning om traumatiske begivenheder på alle togstationer.

Fortiden påvirker fremtiden for PTSD-patienter

Terapien er meget effektiv for dem, der er modtagelige, men denne terapi virker altså kun for godt halvdelen af patienterne.

Fakta

Aarhus Universitets grundforskningscenter Center on Autobiographical Memory Research (CON AMORE) er vært for den tredje konference om selvbiografisk hukommelse.

I 2012 er der fokus på kliniske perspektiver. Tidligere har konferencerne handlet om teoretiske perspektiver og udviklingsperspektiver. 150 forskere fra hele verden deltager.

»Den begrænsede effekt skyldes formentlig, at der sker andre ting i soldaternes hoveder, der blokerer for behandlingen, for eksempel at de ser sig selv som ineffektive og uden kontrol. Så vi tænker, at for at forbedre behandlingens succes skal vi forbedre deres selvopfattelse, og det kan vi måske gøre ved at fremkalde disse positive minder,« forklarer Adam Brown og fortsætter:

»Vi viser, at vi kan få soldaterne til at tænke anderledes på fremtiden ved at tænke anderledes på fortiden.«

Meget lidt forskning i PTSD-patienters selvbillede

Adam Browns pilotstudie er en del af et større forskningsprojekt på New York University, og han er en af de første, der ser på, hvordan man kan ændre på det negative selvbillede, som PTSD-patienter har.

»PTSD er stærkt associeret med ændringer i patienternes opfattelse af deres egen identitet, men der er forsket meget lidt i at forstå, hvordan vi kan gøre noget ved det. Og vi ved endnu mindre om, at hvis vi nu kan gøre noget, hvordan virker det så,« fortæller han.

»Det er måske fordi, at vi i den kognitive terapi har haft en underforstået forventning om, at det hjælper at forbedre patienternes selvbillede, og vi derfor ikke har testet det endnu. Vi har forventet, at det ville virke, men vi har ikke undersøgt hvorfor. Det er først for nylig, at feltet som helhed er ved at begynde at teste nogle af de eksperimentelle idéer,« siger Adam Smith.

Han forventer de færdige resultater af sit pilotstudie i slutningen af 2012.

  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk