Større end Stonehenge: Enorme, forhistoriske skakter fundet i England
stonehenge nyt fund durrington skakterne

Durrington-skakterne er en endnu større forhistorisk struktur end selve det verdensberømte Stonehenge-monument. (Foto: Shutterstock)

Durrington-skakterne er en endnu større forhistorisk struktur end selve det verdensberømte Stonehenge-monument. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 juni 2020

Nu kan man lægge endnu et mysterium til gåden om Stonehenge:

Arkæologer i Storbritannien har fundet en serie af uhørt dybe skakter, der ligger i en ring i området nær Stonehenge.

Det skriver the Guardian.

Fundet af de cirka 20 Durrington-skakter, der er 5 meter dybe og 10 brede, er noget, der næsten har væltet forskerne mentalt omkuld. Man formoder, der har været omkring 30.

»Det her er et fund uden fortilfælde med enorm betydning for Storbritannien. Fremtrædende Stonehenge-forskere er forundrede over strukturens skala og det faktum, at den ikke er blevet opdaget før nu, selvom den er så tæt på Stonehenge.«

Det siger professor og ledende arkæolog på udgravningsstedet, Vincent Gaffney, til the Guardian.

 

Her kan du se, hvor stor Durrington-strukturen er. Hele området vidner om, at der har været en civilisation dér for omtrentligt 4500 år siden. En civilisation, der også lykkedes med at bygge Stonehenge. (Video: EDINA Digimap Ordnance Survey Service)

 

I dag er skakterne delvist fyldt med jord. Man har tidligere afskrevet antydningerne af dem som naturligt forekommende jordfaldshuller, men med moderne teknologi blev det muligt at spore sig frem til, hvad der egentlig var tale om.

»Vi er begyndt at se ting, det aldrig havde været muligt at finde med standardmetoder til arkæologi, ting, vi aldrig ville kunne have forestillet os,« siger forskeren til the Guardian.

Det ville ifølge the Guardian kun være muligt at grave cirklen af skakter, hvis man samtidig har kunnet tælle hundredvis af skridt.

Dermed vidner fundet også om, at de forhistoriske mennesker kunne tælle, ifølge the Guardian.

Derudover er det også noget af en bedrift i sig selv, at stenalderfolket har gravet skakterne:

»Jeg kan ikke understrege nok, hvilken kraftanstrengelse det har været at grave så store skakter med værktøjer lavet af sten, træ og knogler,« siger Gaffney til the Guardian.

Men kan selvfølgelig samtidigt pointere, at det er de samme mennesker, der har fundet de enorme Stonehenge-sten cirka 250 kilometer væk fra Durrington og slæbt dem hele vejen hjem.

Studiet er udgivet i Internet Archaeology. 

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.