Søvn i det fri giver indre ro
Til daglig er vi styret af tiden og monotone gøremål, men en tur med sovepose i tasken kan give en naturlig rytme, som er tilpasset kroppen.

Når du lægger dig til at sove efter at have været fysisk aktiv i naturen, følger kroppen den naturlige rytme, ikke hverdagsrytmen, som følger af et urbant liv. (Foto: Colourbox)

»I Norden lader vi babyer sove ude i barnevogn, også om vinteren, fordi de har godt af den friske luft, men hvorfor er det kun de mindste børn, som får dette privilegium?« spørger professor Anu Valtonen fra Universitetet i Lapland, Finland.

Valtonen mener, at vi har udviklet et indendørssamfund.

»Hvis man ser på vores livsstil i et evolutionsperspektiv, har vi aldrig været så meget indendørs,« siger Valtonen.

Naturturister får ny rytme i kroppen

I et studie af naturturister har hun analyseret, hvordan turister sover i naturen. Det har hun gjort ved at observere og interviewe en række personer og grupper, der har overnattet ude i finske Lapland.

Nøglen til at klare sig ude både om dagen og i nattetimerne er at tilpasse sig tempoet og rytmen, skiftende vejrforhold, lys og temperatur.

»De går ind i naturens cykliske rytme, godt forberedte og med det rette udstyr. Omvendingen til 'naturtider' er også det, der gør, at folk trives med at være ude i naturen i flere dage eller uger.«

»De bryder med den lineære tidsopfattelse, som vi oplever i hverdagen, ofte med repeterende aktiviteter, som kan være både monotone og udmattende,« siger Valtonen.

Søvn i det fri får kroppen til at følge naturlig rytme

Når du er fysisk aktiv ude i naturen, og når du lægger dig til at sove, følger kroppen den naturlige rytme og ikke hverdagsrytmen som følger af et urbant liv. Tiden og stilheden er helt anderledes. Dette påvirker forholdet mellem aktivitet og søvn.

»Det giver folk mulighed for at koble af fra hverdagens stress,« siger Valtonen.

Erfarne naturturister siger, at det tager nogle dage, før de kommer ind i naturens rytme og træder ud af hverdagens lineære tidsopfattelse og det almindelige sovemønster.

En sjælden mulighed for at reflektere

Når kroppen har tilpasset sig naturens rytme, fører stilheden og oplevelserne til en roligere livsstil og til velvære. Selvom de mangler alle de faciliteter, som normalt findes i et soveværelse, sover naturturisterne godt.

»Variationerne mellem årstiderne og de langsomme ændringer i naturen i løbet af døgnet baner vej for en tilstedeværelse, som er svær at opnå i et hektisk liv.«

»Det giver en særlig mulighed for at være og ikke bare gøre og rette opmærksomheden mod fysiske behov og refleksion,« siger Valtonen.

Evnen til at glæde sig over at sove i arktisk natur kræver erfaring med at sove udendørs. Du skal have viden om, hvilket udstyr der behøves, og hvordan du skal bruge det.

Søvn er endnu vigtigere for naturturister end for andre

Når turistindustrien skal lokke rejsende til sig, er sæsonvariationerne en bekymring. De bekymrer sig for, om turisterne vil synes, det er for lyst, for mørkt, for varmt eller for koldt. Ofte ser de efter løsninger, der gør, at sæsonen får mindre betydning, så turisterne ikke skal fravælge destinationen.

I stedet for at se på vejrforhold gennem året som et problem vælger Valtonen at studere det med et omvendt perspektiv – gennem øjnene på dem, der vil have ægte naturoplevelser.

De drager ud, selvom det er koldt eller mørkt. De håndterer elementerne på en naturlig måde.

»Specielt har vi været optaget af at finde ud af, hvordan de oplever søvn. Søvn er en iboende og yderst vigtig del af naturturisternes praksis. At sove er noget, som alle gør for at lade op og sørge for energi til kroppen, men for de, der går eller padler lange ture og lægger sig til at sove i telt, iglo eller under stjernerne, er det endnu vigtigere. Søvn er noget, de længes efter og glæder sig over.«

Naturturister er en væsentlig del af forbrugerkulturen

I Lapland er der mere end to millioner overnatninger i løbet af et år, men de, der er turister i naturen, er ikke en del af statistikken. De er heller ikke en del af diskussionerne, når turistindustrien skal lægge strategier, eller når myndighederne prøver at finde ud af, hvordan de skal udvikle området.

»Holdningen er, at vi ikke behøver at tage særligt vare på dem, da de ikke giver penge i kassen. Det er forståeligt, men der er mange, som kan yde service til dem før eller efter turen,« siger Valtonen.

Hun understreger, at naturturister er en væsentlig del af forbrugerkulturen.

»Det at tage på vandretur og skulle overnatte ude, kræver meget og ofte dyrt udstyr, og de må tilegne sig viden, før de drager ud,« siger Valtonen.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.