Skam får os til at bruge sæbe
Mange er ligeglade med at vaske hænderne grundigt, men har vi en følelse af at blive observeret, stiger sandsynligheden for god håndhygiejne efter offentlige toiletbesøg, viser undersøgelse.

»Bruger personen ved siden af dig sæbe, når vedkommende vasker sig?« Diskrete hentydinger får flere mænd og kvinder til at vaske hænder, viser ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

»Bruger personen ved siden af dig sæbe, når vedkommende vasker sig?« Diskrete hentydinger får flere mænd og kvinder til at vaske hænder, viser ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

'Overspringerne' haster eller sniger sig mod udgangen, uden noget ønske om at røre hanerne. Nogen stikker måske lige hænderne under koldt vand i få sekunder og tror, at det er godt nok.

Renere sjæle vasker deres hænder grundigt under rindende håndvarmt vand med sæbe, således som god håndhygiejne skal praktiseres.

Nu viser en ny undersøgelse, at skamfølelse eller flovhed kan hjælpe på hygiejnen, både hos mænd og kvinder.

Sådanne følelser kan blive aktiveret når en 'overspringer' er på vej ud fra toilettet og bliver observeret af en anden person, som opdager, at håndvask mildest talt ikke er en del af vedkommendes planer.

At blive taget sådan på fersk gerning er rimeligt flovt. Det er trods alt barnelærdom at vaske hænder grundigt efter at have været på toilettet. De fleste vil derfor skamme sig lidt - vi vil jo ikke anses for at være ulækre.

Vær ikke en beskidt 'overspringer'

Det er forskere fra London School of Hygiene & Tropical Medicine, som har undersøgt, hvad der udløser håndvask. Det har de gjort ved at studere folks reaktioner på beskeder, som dukkede op på opstillede LCD-skærme på offentlige engelske toiletter.

Beskederne, som spillede på sociale normer, var de eneste, som havde en god effekt hos begge køn. Resultaterne viser ellers, at beskeder formuleret som typiske påmindelser kun var effektive hos kvinderne i undersøgelsen.

Mandfolk reagerede godt på beskeder, som spillede på væmmelse, eksempelvis »Vask det væk med sæbe, eller spis det senere«.

250.000 mennesker var omfattet af undersøgelsen, som viser, at kun 32 procent af mændene vaskede hænder med sæbe, mens andelen af kvinder, som gjorde det, var på 64 procent.

Som sædvanlig i sådanne undersøgelser er kvinderne de mest pligtopfyldende - og som sædvanlig er mange mænd ligeglade med hygiejnen.

Styrken i at blive set

En række beskeder dukkede op på skærmene, som var placeret ved indgangen. Andre eksempler på beskeder var »Vand dræber ikke mikrober, det gør sæbe« og »Vær ikke en beskidt person, som går uden om sæben«.

Den besked som uovertruffet viste sig at være mest effektiv var imidlertid: 'Bruger personen ved siden af dig sæbe når vedkommende vasker sig?'

Forskerne påpeger, at dette indikerer, at toiletopførsel ganske enkelt kan bestemmes af, om andre mennesker ser dig. Det er formentlig nok at tro, at du bliver observeret.

Den nye undersøgelse er publiceret i American Journal of Public Health.

»Det kan være svært at vide, hvilke budskaber som er mest effektive, når det gælder om at ændre folks adfærd i hverdagen. Derfor er det vigtigt at udføre eksperimenter i en virkelig situation for at se, hvad der fungerer bedst. På den måde kan sundhedsmyndigheder både spare penge og være sikrere på, at deres tiltag virker,« siger Robert Aunger i en pressemeddelelse fra London School of Hygiene & Tropical Medicine.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk