Se under bandagen på en ældgammel mumie
Interaktiv teknologi giver dig et smugkig op under skørterne på en 4.000 år gammel egyptisk tempelsangerinde.

Har du nogensinde tænkt på, hvad der mon gemmer sig under bandagen på en indtørret mumie? I så fald er der godt nyt på vej. 

For ved hjælp af avanceret teknologi og CT-skanninger er det lykkedes et hold arkæologer fra British Museum at scanne mumien af en egyptisk tempelsangerinde fra Luxor kaldet Tamut, der levde 900 f.v.t.

Skannet mumie vidner om livet i oldtidens Egypten

De bemærkelsesværdige billeder giver et unikt indblik i de gamle egypteres liv i Nildalen for 4.000 år siden. Men billederne løfter ikke kun sløret for en storslået civilisations skjulte hemmeligheder. De opklarer også mysteriet om, hvad der skete med Farao og hans undersåtter efter deres død ved at dykke ned under bandagerne og se, hvad kroppene afslører om livsstil og sygdomme.

Et nærmere kig på Tamuts mumificerede krop afslører nemlig både intime detaljer om hud, knogler og indre organer, og hvordan hun blev balsameret og bevaret. 

Se de banebrydende billeder i galleriet øverst i artiklen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk