Rekordår for Bestil en Forsker under Forskningens Døgn 2017
Nåede du ikke at deltage i et af de i 524 forskerforedrag under Forskningens Døgn? Frygt ej - i denne artikel har du mulighed for at møde nogle af de forskere, der var med.

Bestil en Forsker er en fast del af Forskningens Døgn. Videnskab.dk varetog Bestil en Forsker-ordningen 2017, og i videoen her kan du se, hvordan det så ud. (Video: Videnskab.dk)

Bestil en Forsker er en fast del af Forskningens Døgn. Videnskab.dk varetog Bestil en Forsker-ordningen 2017, og i videoen her kan du se, hvordan det så ud. (Video: Videnskab.dk)

Bestil en Forsker er en del af Forskningens Døgn, og ordningen giver alle mulighed for gratis at få besøg af en forsker.

Festivalen løb af stablen i sidste uge, og denne artikel giver dig et indblik i, hvordan det gik, da forskerne rykkede ud i hele landet for at dele deres viden. 

Bestil en Forsker var igen i år en stor succes

I år bidrog næsten 300 forskere med mere end 300 forskellige foredrag.

Om Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 600 events og mere end 75.000 besøgende.

Læs mere på Forskningens Døgns hjemmeside.

Alle forskere lavede en kort beskrivelse af deres forskning, hvor de opridsede deres forskningsfelt- og resultater.

Beskrivelserne blev præsenteret i et katalog på Forskningens Døgns hjemmeside, hvorefter alle havde mulighed for at bestille foredragene til afholdelse under Forskningens Døgn - helt gratis. 

Det store foredragsudbud resulterede i 524 afholdte foredrag, fordelt på 401 skoler, foreninger, virksomheder, organisationer og sågår i private hjem rundt om i hele landet.

Årets mest eftertragede foredrag 

Foredraget 'På sporet af innovation' blev et af årets mest efterspurgte foredrag.

Foredragsholderen er Lone Bak Strandgaard, der er ekstern lektor på Copenhagen Buisness School.

Lone Bak Strandgaard Globalt Fokus innovation udviklingsbistand udvinklingshjælp

Lone Bak Strandgaard til foredrag hos Globalt Fokus, hvor hun diskuterede innovation i forhold til udviklingsbistand og udviklingshjælp med medlemmer af Globalt Fokus. (Foto: Videnskab.dk)

Ifølge Lone Bak Strandgaard er fremtidsscenariet, at 800.000 jobs er i fare, når robotter, digital selvbetjening og kunstig intelligens gør sit indtog i vores hverdag. Udviklingen betyder, at der er akut brug for viden om innovation.

»Lige nu er der rigtig mange organisationer, som står med udfordringer inden for innovation. Der er rigtig meget behov for viden om innovation. Gennem de sidste år, er der for alvor kommet fokus på emnet i erhvervslivet og organisationer, hvilket betyder, at der sidder mange medarbejdere og ledere på alle niveauer, som savner konkrette værktøjer til, hvordan innovation kan skabes ,« siger Lone Bak Strandgaard.  

Foredrag i hele landet og for alle målgrupper

Det var Videnskab.dk’s mål, at Bestil en Forsker 2017 skulle nå langt ud, og til så mange målgrupper som muligt.

Dette mål blev realiseret, fordi forskerne lagde et et enormt engagement i ordningen. Hvor nogle foredrag blev bestilt adskillige gange, blev andre bestilt til afholdelse langt fra forskernes bopæl. Fælles for foredragene var, at forskerne skulle holde foredrag for et publikum, som de ikke er vant til at formidle til.

Et af de foredrag, der havde stor geografisk spredning, og som blev formidlet til mange forskellige målgrupper, var Jane Ebsen Morthorsts foredrag 'Alle elsker sundhed'.

Jane Ebsen Morthorst er adjunkt og ph.d. i biologi fra Syddansk Universitet.

Foredrag giver nye forskningsperspektiver

Vi mødte Jane Ebsen Morthorst på Frederiksberg Gymnasium, hvor hun holdt foredrag for en 3.g-klasse, der har idræt på B-niveau.

Hvad får en forsker ud af at holde foredrag for en gymnasieklasse er et nærliggende spørgsmål. Jane Ebsen Morthorst forklarer, at hun helt generelt får rigtig meget ud af at holde foredrag i forbindelse med Forskningens Døgn - også for gymnasieeleverne:

»Det er generelt en rigtig god oplevelse at holde oplæg for gymnasier, og jeg får jo også en masse ud af at opleve, hvad der faktisk rører sig i den generation af unge, som vi får ind på universiteterne,« siger hun.

Jane Ebsen Morthorst forsker foredrag gymnasium sundhed medier miljøfremmede stoffer

Jane Ebsen Morthorsts Bestil en Forsker-foredrag handlede om mediernes fremstilling af sundhed og hendes egen forskning i miljøfremmede stoffer. (Foto: Videnskab.dk)

Udover gymnasiet på Frederiksberg besøgte Jane Ebsen Morthorst også biblioteker, kommuner og virksomheder i hele landet.

Selvom målgrupperne varierede, fik hun noget med hjem fra alle foredrag:

»Jeg synes også, at det giver mig selv nogle perspektiver at møde almindelige dansker. Jeg finder ud af, hvad det er, folk forstår, og hvad det er, de ikke forstår, af den forskning, som vi prøver at kommunikere ud fra universiteterne,« siger hun.

Bestil en Forsker 2018

Hvis du sidder og ærgrer dig over, at du ikke nåede at bestille en forsker eller at deltage i Forskningens Døgn 2017, kan vi trøste dig med, at Forskningens Døgn vender tilbage i 2018 i dagene 20. til 26. april. 

Du kan læse mere om festivalen og Bestil en Forsker på Forskningens Døgns hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker