Test: Bliver du snydt af falske videnskabsnyheder?
Der florer adskillige falske vidensnyheder på de sociale medier. Kan du udpege den falske nyhed blandt to rigtige nyheder fra 2016 i Videnskab.dk’s Fake News-test?
fake news falske nyheder skeptisk quiz

Du kan få et praj om, hvor mange falske historier og rygter der slipper igennem dit filter, hvis du tager Videnskab.dk's Fake News-quiz. (Foto: Shutterstock)

Du kan få et praj om, hvor mange falske historier og rygter der slipper igennem dit filter, hvis du tager Videnskab.dk's Fake News-quiz. (Foto: Shutterstock)

Fake News findes ikke kun inden for politik og kriminalitet.

Således bød 2016 også på adskillige falske videnskabsnyheder, der især var gode til at sprede sig på Facebook, Twitter og igennem e-mails.

Men er du én af dem, der har svært ved at skelne de vildledende overskrifter fra sandfærdig forskning? Eller er du tværtimod en knivskarp skeptiker, der øjeblikkelig gennemskuer, om en historie er sand?

Det kan du få et praj om, hvis du tager Videnskab.dk’s test om Fake News.

Kan du spotte den falske historie?

Testen er delt op i otte spørgsmål, hver med tre forskellige svarmuligheder. For hvert spørgsmål skal du markere den historie, som du mener har den højeste sandsynlighed for at være falsk.

Testen her giver dig ikke hele historien bag hver videnskabsnyhed, og dermed har du ikke helt lige så gode chancer for at gætte rigtigt, som hvis du selv læste artiklerne.

Til gengæld kan du bruge resultatet som et fingerpeg om, hvor meget der kan slippe igennem dit kritiske filter, hvis du helt undlader at tjekke baggrunden for de historier, du kan finde på for eksempel Facebook - og andre sociale medier.

Er du mobilbruger, kan du med fordel åbne testen i et nyt vindue.

God fornøjelse!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk