Nomineret til Årets Danske Forskningsresultat: Ur-mekanisme påvirker indvandrer-tolerance
Frygt for smitte hænger sammen med holdninger til indvandring. Det viser velunderbygget, dansk forskning. Er dette studie Årets Danske Forskningsresultat 2017? Se videoen, og stem i bunden af artiklen.

Andet nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 peger på, hvorfor debatten om indvandrere ofte er præget af meget stærke følelser. (Video: Videnskab.dk)

Andet nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 peger på, hvorfor debatten om indvandrere ofte er præget af meget stærke følelser. (Video: Videnskab.dk)

Der er en tydelig sammenhæng mellem menneskers frygt for smitte og holdning til indvandrere: 

Jo større frygt for at støde på vira og bakterier, des større modvilje mod at have noget med indvandrere at gøre.

Det viser et dansk studie fra 2017, hvor forskerne har undersøgt sammenhængen mellem indvandrer-tolerance og en ur-mekanisme i os, der kaldes det adfærdsmæssige immunforsvar.

»Vi kan se, at når modstanden mod indvandrere hænger sammen med frygt for mikrober og patogener, så blokerer det for det, der skaber etnisk tolerance og fred og fordragelighed mellem minoritets- og majoritetsgrupper,« fortæller professor i statskundskab fra Aarhus Universitet, Michael Bang Petersen, der er en de tre forfattere til studiet.

Velunderbygget studie

Resultatet lyder måske kontroversielt, men studiet er velunderbygget. Det er en samling af fire understudier:

  1. En forskningsgennemgang
  2. En spørgeskemaundersøgelse
  3. Hudmålinger
  4. Registeroplysninger i USA og Danmark

Studiet er udgivet i det velansete tidsskrift American Political Science Review og bliver rost af danske forsker-kollegaer.

Du kan læse mere om forskernes metoder og sammenhængen mellem indvandrer-tolerance og det adfærdsmæssige immunforsvar i artiklen: Derfor er indvandring et betændt emne

Læs mere om de andre ni nominerede forskningsresultater, og stem, under artiklen.

Forskerne bag resultatet:

Professor i statskundskab Michael Bang Petersen, Aarhus Universitet
Lektor i statskundskab Lene Aarøe, Aarhus Universitet
Professor Kevin Arceneaux fra Temple University

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk