Rekonstrueret vikingehal er åbnet i Lejre
Der blev givet en virtuel rundvisning via livestream i det kæmpestore, genskabte vikingehus under åbningsceremonien.

Artiklen er opdateret kl. 16.03

Danmarks største vikingehal har i dag slået portene op i aktivitetscentret Sagnlandet Lejre.

Igennem flere år har arkitekter og håndværkere arbejdet på at genskabe den såkaldte kongehal, som den ifølge arkæologiske fund må have set ud for over 1.000 år siden, da den var et af vikingernes prægtigste bygningsværker.

I videoen herunder kan du få en rundvisning i det 650 kvadratmeter store stykke vikingehistorie – virtuelt.

Den 61 meter lange kongehal blev nemlig præsenteret via et livestream, hvor repræsentanter fra Sagnlandet Lejre fortalte om byggeriet, mens der blev vist rundt, og dronning Margrethe klippede snoren ved den officielle indvielse.

Du kan se eller gense livestreamet herunder.

Bemærk, at der indimellem var tekniske og lydmæssige problemer, så vi anbefaler, at du spoler frem i dele af udsendelsen. Lyden fra kommentatorerne begynder 5 minutter inde i videoen. (Video: Sagnlandet Lejre)

Sendeplan

 

Sagnlandet Lejre livestreamede fra klokken 14.15-16:30. Følgende indslag var planlagt:

• Dagens kommentatorer byder velkommen
• Musikalsk indslag
• Taler og medaljeoverrækkelse ved Hendes Majestæt Dronningen.
• Snoren klippes
• Sagnlandet Lejres direktør, Lars Holten, guider Hendes Majestæt Dronningen, de officielle deltagere og dig hjemme bag skærmen rundt i den nyåbnede kongehal
• Oplev en håndværksdemonstration der glitrer som det pureste sølv
• Oplev det indre af Kongehallen
• Historisk tableu og sagnfortælling
• Dagens kommentatorer runder af

Det bliver muligt at besøge vikingebyggeriet

Mere end 1.000 ton dansk egetømmer er blevet brugt til byggeriet, der er genskabt på baggrund af fund i Gammel Lejre, der blev udgravet af Roskilde Museum i 2009.

Kongehallen er indrettet med komplicerede håndsmedede detaljer, billedskærerarbejder, våbengrej, smykker, senge og langborde.

Efter hallen er indviet, bliver det muligt for alle selv at besøge den fysisk trods COVID-19-pandemien.

»Vi har gjort et kæmpe forarbejde for at sikre, at det bliver både muligt og trygt at besøge Kongehallen fra dag ét,« siger direktør Lars Holten for Sagnlandet i en pressemeddelelse.

Han uddyber:

»Det betyder, at vi kommer til at have personale, som håndterer gæsteflowet, så man bliver lukket ind i grupper på mellem 30 og 50 personer, at der er masser af håndsprit, og at vi har implementeret et helt nyt system med tidsreservationer, så vi kan sikre en dag i Sagnlandet Lejre med gode oplevelser og ingen kø.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk