Københavns Universitet åbner nyt forskningscenter: Skal udvikle bedre klimamodeller

Med 65 millioner kroner i ryggen fra EU skal Peter Ditlevsen, fysiker og klimaforsker ved Niels Bohr Institutet og leder af det nye forskningscenter TiPES (Tipping Points in the Earth System), lede et nyt, stort samarbejde mellem 18 europæiske forskningsinstitutioner.

Det er et bredt sammensat konsortium, der blandt andet består af klimamodellører, matematikere, geofysikere og sågar eksperter i politisk beslutningsteori, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. 

Forskningscenteret er internationalt, men bliver styret fra dansk jord af Københavns Universitet. 

Konsortiet får blandt andet til opgave at udvikle nye klimamodeller, således vi bedre kan forudsige risikoen for såkaldte 'tipping points' i klimaet, hvilket betegnes som pludselige og voldsomme ændringer i klimaet.

LÆS OGSÅ: Åbent brev fra tusindvis af forskere: Klimastrejkende unge har ret i deres krav

FN's klimapanel har tidligere efterspurgt mere viden om netop dette fænomen. 

»Blandt forskerne stiger frygten for tipping points. Det er altså 'points of no return', hvor klimaet ændrer sig drastisk, uanset hvad vi gør. Om vi så kunne suge al CO2 ud af atmosfæren igen, ville vi alligevel være på vej ud over afgrunden. Det fænomen ved vi alt for lidt om,« siger Peter Ditlevsen i pressemeddelelsen. 

Han fortsætter: 

»Det er afgørende, at vi kan give verdens beslutningstagere bedre besked. For lige nu er politikerne kun klædt på til at reagere på en temperaturstigning op til to grader, der foregår i et jævnt, glidende tempo.«

Det er EU, som finansierer forskningen med 65 millioner gennem Horizon 2020-programmet, skriver Københavns Universitet. 

LÆS OGSÅ: Er 97 procent af forskerne enige om, at klimaforandringer er menneskeskabte?

LÆS OGSÅ: Eske Willerslev, Minik Rosing og andre topforskere flytter til nyoprettet 'Globe Institute

nan

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.