Hundegravsted afslører: Kærligheden mellem hund og menneske opstod allerede i stenalderen
12 februar 2018

Hunden er menneskets bedste ven.

Og sådan har det åbenbart været siden stenalderen, afslører et sygt hundeskelet.

Da en hollandsk dyrlæge for nylig kiggede et gammelt hundeskelet en ekstra gang efter i sømmene, fandt han tegn på, at den lille hund har været syg og er blevet passet og plejet af sine mennesker.

Sådan skriver Universiteit Leiden, Holland, i en pressemeddelelse.

Hundeskelettet blev fundet i starten af 1900-tallet i en grav, der også indeholdt resterne af en kvinde, en mand og endnu en hund, og som dateres 14.000 år tilbage i tiden, svarende til den tidlige stenalder.

Graven er det tidligste bevis for, at mennesker har holdt tamme hunde som følgesvende.

Det undersøgte skelet stammer fra en hund, der døde 28 uger gammel, men som, dyrlægen mener, har haft en alvorlig infektion allerede siden 4-ugers-alderen.

De kan ikke afgøre, hvilken infektion der er tale om, fordi DNA'et fra virussen for længst er dødt. Men virussen har efterladt karakteristiske skader på hundens tænder, hvilket vidner om et længere sygdomsforløb.

Uden hjælp til at holde sig varm, ren, forsynet med mad og vand kunne hvalpen aldrig have klaret sig selv i så mange uger, mener dyrlægen.

Derfor konkluderer han og hans forskerhold, at hundens mennesker må have passet på den igennem stort set hele dens korte liv.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.