Her er fem kendetegn ved en succesfuld tv-serie
Successerier som True Detective, Breaking Bad og House of Cards har flere fællestræk, end man måske umiddelbart tror. Lektor Helle Kannik Haastrup ser nærmere på hvad der kendetegner de succesfulde tv-serier.

True Detective er et af de seneste bud på nye og spændende amerikanske tv-serier.

True Detective er et af de seneste bud på nye og spændende amerikanske tv-serier.

Der har de seneste par år været en ny bølge af succesfulde amerikanske og britiske tv-serier.

Serier som True Detective, House of Cards, Sherlock, Breaking Bad, Homeland, Game of Thrones og Boardwalk Empire har alle høstet gode anmeldelser og har været meget populære blandt seerne.

Selvom disse tv-serier umiddelbart kan virke meget forskellige, har de alligevel en række klare lighedstræk, skriver lektor i medievidenskab på RUC Helle Kannik Haastrup i et blogindlæg.

»Fælles for dem er, at de er interessante eksempler på den nye ‘television storytelling’ eller ‘televisuelle poetik’ som medieforskeren Jason Mittell kalder det i sin kommende bog Complex TV«, skriver Helle Kannik Haastrup.

Hun har med afsæt i Mittells televisuelle poetik lavet et spændende indlæg om, hvordan der kan identificeres fem kendetegn for de nyskabende amerikanske og britisk tv-serier: De nye tv-serier: Udfordring og fordybelse

Nyskabende fortællinger

De fem kendetegn dækker blandt andet over referencer til et præeksisterende kulturelt fællesskab, der indbyder seerne til at engagere sig i fortællingens udfordmning, samt brugen af filmisk æstetik, og et komplekst narrativ der indeholder skæve karakterer.

»Den serielle tv-fortælling kan med sin kompleksitet holde tv-seere fanget og kan skabe skæve karakterer, som det er en udfordring at være i selskab med,« skriver Helle Kannik Haastrup.

De fem kendetegn viser et analytisk perspektiv på, hvordan de nye tv-serier udfordrer tv-mediet med krævende og nyskabende fortællinger.

Du kan læse meget mere om denne spændende analyse af udviklingen inden for tv-serier her: De nye tv-serier: Udfordring og fordybelse

Mange andre gode blogs

Der kommer hele tiden nye, gode blogindlæg på Videnskab.dk's blogside. Vi har her lavet en kort opsamling på nogle af de mest interessante blogindlæg, der har været bragt i den seneste tid:

Kan der gå inflation i biodiversitet?

Det kan måske virke lidt overraskende, at der konstant foregår livlige diskussioner blandt biologer om hvad en art egentlig er. Forvirringen om definitionen på artsbegrebet gør, at det er svært at få ordentlig styr på, præcis hvor meget biodiversitet der findes på Jorden. Rasmus Heller, der er postdoc ved Biologisk Institut på Københavns Universitet og ny Evolutionsblogger på Videnskab.dk, tager i sit første blogindlæg et kritisk blik på diskussionen.

Kan en FN-skat løse klimaproblemerne?

FN’s klimamøder viser gang på gang, hvor svært det er for verdens lande at nå til enighed om en fælles forpligtende aftale om bekæmpelse af den globale opvarmning. Hvis udviklingen fortsætter kan det få store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og derfor har Niels I. Meyer, der er professor emeritus på DTU, foreslået en lidt alternativ måde, at løse problemerne på. Ideen er, at det internationale samfund i fællesskab giver en kompensation svarende til halvdelen af den forventede indkomst, for at eksempelvis store olieboringsprojekter ikke bliver igangsat. Det kan du læse meget mere om i dette interessante indlæg.

Psykometri, Entheogener og Den Primære Religiøse Oplevelse

Psykedeliske stoffer som LSD, Meskalin og Psilocybin kan under de rette omstændigheder forårsage spirituelle oplevelser, der ellers kun ses i forbindelse med mysticisme eller religiøs ekstase. Sebastian Leth-Petersen, Ph.d-stipendiat ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, har lavet et interessant indlæg om de psykedeliske stoffers effekt, og hvordan man kan definere en religiøs oplevelser og sammenligne den med normale bevidsthedstilstande. 

Kan vi overhovedet noget med rummet i Danmark?

Hvad er Danmarks rolle i international rumfart? Har vi som lille land egentlig nogen indflydelse overhovedet? Det er nogle af de spørgsmål, som Tina Ibsen, der er astrofysiker og ny blogger på Videnskab.dk, forsøger at besvare i sit første blogindlæg. Her kan du blandt andet læse om hvordan Danmark er involveret i forskellige rumprogrammer og samarbejder med internationale rumfartsorganisationer.

Aprilsnar hele året rundt

1. april er dagen, hvor vi godt må snyde og bedrage hinanden en smule. Men der er flere medier såsom RokokoPosten og Heltnormalt, der specialiserer sig i at lave falske nyhedshistorier året rundt, hvor artiklerne imiterer og parodierer den journalistiske genres form. Men er det egentlig en god udvikling, at satire og falske nyheder efterhånden fylder så meget i vores samfund og mediebillede? Det ser Ph.d.-stipendiat ved Afdeling for Retorik på Københavns Universitet, Mette Møller, nærmere på.

Er TV og tablet farligt for de mindste?

Andreas Lieberoth, der er Ph.d-studerende i psykologi på Aarhus Universitet, undrer sig over om TV og tablet er godt eller skidt for små børns udvikling? Efter at have lavet noget research på området viser det sig dog, at det er relativt sparsomt med forskning inden for helt små børns mediebrug. Det kan du læse mere om i dette evigt aktuelle indlæg.

Diskussionen der ikke vil dø

Debatten om aktiv dødshjælp er en diskussion der dukker op med jævne mellemrum. Men hvad skal forstås ved de forskellige former for dødshjælp? Hvad indebærer det, at en handling er aktiv til forskel fra, at en handling er passiv? Jakob Rachmanski, der er cand.mag. i filosofi, har lavet et rigtig interessant indlæg, hvor han tager et filosofisk blik på diskussionen om de forskellige former for dødshjælp.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk