Forskere opfordrer: Stram reglerne for brug af mobiltelefoner i frikvarterne
Kilde: 
18 juni 2019

Blikket skal fjernes fra skærmen og i højere grad rettes mod kammerater og fysiske aktiviteter i frikvartererne. 

Sådan lyder opfordringen fra flere forskere fra Syddansk Universitet, der råder folkeskolerne til at indføre mere rigide regler, når det kommer til brugen af mobiltelefon blandt folkeskolelever, skriver TV2

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny undersøgelse foretaget af Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed. 

I undersøgelsen giver eleverne udtryk for, at mobiltelefoner og computere ligefrem kan være en barriere for at bevæge sig sammen i frikvarteret, hvorfor de gerne vil have regler for brugen af både mobiltelefon og computere.  

Og det er således tiltænkt, at strammere regler skal få eleverne til at bevæge sig mere i frikvartererne. 

LÆS OGSÅ: Din smartphone-brug afspejler dit sociale liv i 'den virkelige verden'

»Størstedelen af danske børn og unge er ikke tilstrækkeligt fysiske aktive i hverdagen. Derfor har vi i en minirapport samlet en række gode råd og anbefalinger til, hvordan skoler kan få eleverne til at bevæge sig mere, og her er frikvarterne jo en oplagt mulighed for at bevæge sig,« siger postdoc Mette Toftager, der er strategisk leder for forskningsområdet fysisk aktivitet ved Statens Institut for Folkesundhed, til TV2.

I minirapporten har forskerne samlet fem råd, som kan være med til at sikre et mere aktivt frikvarter: 

  • Tag udgangspunkt i eleverne
  • Skab rum og plads til forskellige aktiviteter
  • Igangsæt aktiviteter
  • Lav regler for det aktive frikvarter
  • De fysiske rammer gør det ikke alene

Hos organisationen Danske Skoleelever klapper de imidlertid ikke i hænderne over det nye forslag, og formanden for Danske Skoleelever, Sarah Gruszow Bærentzen, kalder det blandt andet en »ærgerlig idé« over for TV2. Hun ser hellere, at eleverne bliver uddannet i brugen af mobiltelefoner.

Hvis du har lyst til at dykke ned i minirapporten, som er udarbejdet af Mette Toftager, Charlotte Skau Pawlowski, Henriette Bondo Andersen, Lars Breum Christiansen, Jasper Schipperijn og Jens Troelsen, kan du finde den her.  

Forskerne bag rapporten har siden udgivelsen af denne historie uddybet deres anbefalinger her på Videnskab.dk i artiklerne 'Forskere: Sådan skaber vi et mere aktivt frikvarter og Børn: Mobilen virker som en magnet, så vi ikke kommer ud i frikvartererne, hvor de understreger, at de ikke anbefaler at forbyde eller konfiskere børns mobiltelefoner, men at skolerne sammen med børnene opstiller rammer for brug af mobiltelefoner.

nan

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du mobilen uden at få skader

LÆS OGSÅ: Mobiltelefonens historie: I 1946 brugte de en klods på 36 kilo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.