Facebook-vennerne er vores nye avisredaktører
Danskerne får i stigende grad deres nyheder via vennerne på Facebook. Vennerne forstår nemlig at knytte kommentarer til nyhederne, så de bliver relevante og spændende for os.

Danskerne deler nyheder på Facebook som aldrig før. (Foto: Colourbox)

Danskerne deler nyheder på Facebook som aldrig før. (Foto: Colourbox)

Inger sidder ved computeren i sin frokostpause. Hun klikker lidt rundt på BT's hjemmeside og falder over en morsom tv-nyhed om en australsk hund, der kan danse.

”Ha! Den danser som Poul!,” tænker hun og går straks ind på Facebook. Overfor Facebook-vennerne præsenterer hun artiklen som: 'Min mand efter fem øl og en halv flaske vin'.

Ifølge medieforsker ved Journalisthøjskolen, Lars Holmgaard Christensen, opfører den opdigtede kvinde Inger sig på samme måde som mange danskere, der deler nyheder på Facebook.

»Folk deler ikke web-avisernes nyhedshistorier via deres Facebook-opdateringer, fordi de mener, at nyhederne er samfundsrelevante, eller fordi de vil lægge op til fordybelse.«

»Nej, vi deler primært nyheder på Facebook for at opbygge en selvidentitet og føle os som en del af et gruppefællesskab,« siger Lars Holmgaard Christensen.

Vi re-mixer nyhederne til Facebook

Han er i færd med en undersøgelse, som tyder på, at Facebook faktisk har stor succes som 'nyhedsmedie'. Succesen forklarer han med, at sitets brugere kan give nyhederne et personligt præg, så de passer ind i deres og vennernes hverdag.

Præcis som Inger, der gjorde nyheden om den dansende hund fra Australien relevant for vennekredsen, ved at sammenligne den med sin mand.

»Man kan sige, at vi på Facebook kører nyhederne gennem et 'filter' og re-mixer dem, så de kommer til at passe til vores sociale netværk.«

»Når vi finder en nyhed, vi vil dele, skriver vi en overskrift, så den både bliver relevant for vores netværk og samtidig siger noget om os selv. På den måde skaber vi på samme tid sociale relationer og opbygger en identitet,« siger Lars Holmgaard Christensen.

Facebook er som tekst-tv

Vi læser altså ikke nyheder via Facebook, fordi vil vil være klogere på samfundet. Derimod gør vi det for at blive klogere på de sociale netværk, vi indgår i.

Og det er en vigtig forskel, mener Lars Holmgaard Christensen. Han illustrerer forskellen med, hvordan vi opfatter nyheder fra Facebook og tekst-tv forskelligt.

»Nyhederne på Facebook er lettilgængelige på samme måde som på tekst-tv. Derfor bruger vi overordnet set de to medier ens, nemlig til at orientere os i nyhedsbilledet. Men der er en vigtig forskel.«

»Nyhederne på tekst-tv giver os en følelse af, at vi er orienteret om, hvad 'samfundet' mener, er de vigtigste aktuelle begivenheder. Derimod orienterer nyhederne på Facebook os om, hvilke nyheder vores omgangskreds synes er vigtige,« siger Lars Holmgaard Christensen.

Vi leger Tæskeholdet

Nogle vil sandsynligvis på den baggrund kritisere Facebook for at forfladige nyhederne ved at bringe dem ud af rette sammenhæng.

Fakta

VIDSTE DU

Lars Holmgaard Christensen - Forskningschef i Nye Medier, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - er i gang med en større kortlængning af, hvordan vi bruger de traditionelle nyhedsmedier og Facebook sammen.

En klar tendens i resultaterne er, at vi i stigende grad bruger Facebooksom kilde til nyheder.

»Facebook er blevet en ny indgang til nyhederne. Det er en stigende tendens, at brugere kommer ind på avisernes nyhedssider, fordi en artikel er blevet anbefalet af vennerne på Facebook,« siger Lars Holmgaard Christensen.

Følg forskningsprojektet 'Facebook-journalistik' på dets Facebook-gruppe.

Men Lars Holmgaard Christensen kan godt forstå, hvorfor folk deler nyheder, som de gør. Det er nemlig sjovt og spændende at se, hvordan nyhederne bliver modtaget af Facebook-vennerne.

»På Facebook er der, hvad jeg vil kalde en 'drillende høflighedskultur'. I virkeligheden minder den meget om tonen og tanken hos Casper Christensen og Tæskeholdet,« siger Lars Holmgaard Christensen.

Uforudsigeligheden er spændende

Når vi deler en nyhed ved vi, at der opstår noget nyt – men vi ved ikke hvad. Vi kaster den ud til vennerne, som derefter leger videre med den.

Det skaber ifølge Lars Holmgaard Christensen en følelse hos folk, som da TV i sin tid begyndte at sende LIVE.

Pludselig blev TV ekstra spændende, fordi uforudsigeligheden kunne spille ind.

»De første LIVE-transmissioner var spændende at se, fordi en lampe pludselig kunne falde ned i hovedet på de medvirkende. Det samme element af uforudsigelighed findes på Facebook, hvor man aldrig ved, hvordan vennerne tager imod nyheden,« siger Lars Holmgaard Christensen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk