Er Videnskab.dk dødsdømt?
En diskussion i Videnskab.dk’s Media Hub på videnskabsfestivalen Science in the City afdækkede det store spørgsmål for videnskabsjournalister: Har selvstændige forskningsmedier en fremtid?

Universiteternes presseafdelinger opruster og bliver bedre og bedre til at udbrede deres historier. Betyder det, at videnskabsjournalistiske tiltag som for eksempel os hos Videnskab.dk godt kan begynde at grave ud til en kold, dyb grav?

Hvis man spørger et panel af nogle af Europas førende videnskabsjournalister og forskningsformidlere, så er der håb endnu.

»Flere undersøgelser har vist, at læsere er mere interesserede i at læse om videnskabsjournalistik end om for eksempel sport, kultur og lignende,« lagde Jens Degett, som er formand i Foreningen for Danske Videnskabsjournalister, ud med at sige.

Det gjorde han ved tirsdagens afsluttende debatarrangement på Videnskab.dk's scene på Science in the City-festivalen.

Hobevis af gode eksempler på videnskabsformidling

Utraditionel magasinjournalistik, podcasts i høj kvalitet og ugentlige YouTube-videoer med udgangspunkt i populærkultur.

»Tag udgangpunkt i noget, publikum kan relatere til fra deres hverdag. Jeg bruger for eksempel tit superhelte til at forklare fysiske fænomener,« forklarede Atila Iamarino, der har en YouTube-side, der ugentlig fodrer portugisisktalende seere med underholdende videnskabsnyt.

Alt i alt gav paneldeltagerne udtryk for, at Videnskab.dk ikke er dødsdømt. Tværtimod. Der er et marked for god videnskabsformidling. Det skal også bare kunne betale sig.

Ifølge Videnskab.dk's chefredaktrice, Vibeke Hjortlund, tilkendegav at de nye læringer og erfaringer med alternative medier selvfølgelig var interessante for Videnskab.dk, så mediet fremadrettet kan levere spændende videnskabsnyheder i hobetal.

I videoen kan du se et udpluk af nogle af de øvrige indslag fra dagen. I morgen har du endnu en chance for at opleve det mangfoldige udvalg fra Videnskab.dk's scene.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk